Izvor: eKapija | Srijeda, 12.08.2020.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završena izgradnja 6,5 km vodovodne mreže na Kakarickoj gori - Slijedi treća faza, traži se adekvatno rješenje za nastavak radova

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Marco Saracco/shutterstock.com)
Druga faza izgradnje vodovoda na Kakarickoj gori privedena je kraju, a u ovaj projekat uloženo je više od pola miliona eura. Izgradnjom 6,5 km vodovodne mreže riješeno je pitanje urednog i kvalitetnog vodosnabdijevanja za preko 500 domaćinstava, saopšteno je iz PG Biroa.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković podsjetio je prilikm predavanja novoizgrađenog vodovoda na upotrebu, da su predstavnici gradske uprave i predstavnici Mjesne zajednice još u decembru 2018. godine napravili plan rada i u skladu sa sugestijima stručnih timova iz privrednog društva Vodovod i kanalizacija krenuli u realizaciju ovog kapitalnog projekta.

- U prethodnom periodu smo izgradili pumpnu stanicu u podnožju brda, novi potisni cjevovod u dužini od 1,5 km i novi rezervoar kapaciteta 600 kubika. U ovoj poslednjoj fazi koja je realizovana u proteklih četiri mjeseca, izgradili smo preko 6 km nove distributivne mreže i na taj način obezbijedili priključak na gradski vodovodni sistem za preko 500 domaćinstava - naglasio je gradonačelnik.

U narednom periodu u planu je treća faza izgradnje vodovodne mreže za šta je planirano oko 100.000 EUR, najavio je Vuković.

- Ukupna vrijednost ovog projekta je blizu pola miliona eura, ali ono što je važnije od toga jeste da smo mi riješili osnovno egzistencijalno pitanje za ogroman broj sugrađana. Obećao sam građanima Kakricke gore da ćemo u narednoj fazi riješiti ovaj problem i za sve njih koji su na narednoj visinskoj koti, u trećoj fazi već imamo projektnu dokumentaciju taj posao će nas koštati oko 100.000 EUR. Nakon toga u planu je da se osvježi putna infrastruktura, i moći ćemo za nekih godinu dana da kažemo da u Kakarickoj gori postoje vrlo pristojni uslovi u skladu sa standardima 21. vijeka - zaključio je Vuković i tom prilikom se zahvalio zaposlenima koji su u rekordnom roku završili taj projekat, uprkos nepristupačnom terenu i lošim vremenskim uslovima.

Direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid je izrazio zadovoljstvo što je uspješno završen projekat izgradnje druge faze vodovoda na Kakarickoj gori koji obuhvata 500 domaćinstava

- Već od naredne sedmice počinjemo sa pojedinačnim priključcima na distributivnu mrežu i u tom dijelu ćemo sa građanima održati sastanak i u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom detaljno ćemo objasniti proceduru kako bi građani što prije dobili vodu u svoje domove kako bi ovaj sistem stavili u punu eksploataciju - istakao je Makrid.

On je naglasio da je Vodovod i kanalizacija doo u međuvremenu radilo na pronalaženju adekvatnog rješenja za treću fazu vodosnabdijevanja Kakaricke gore, odnosno da građanima koji se nalaze iznad kote 150 stvore adekvatne pretpostavke za priključenje na vodovodnu mrežu.

- U tom dijelu smo se suočili sa određenim ograničenjima kada je u pitanju snadbijevanje električnom energijom i nadamo se da ćemo ovaj projekat u partnerstvu sa Elektroprivredom kandidovati za sljedeću godinu kako bismo u potpunosti riješili problem vodosnadbijevanja na Kakarickoj gori - zaključio je Makrid.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.