NavMenu

Ojačao optimizam njemačkih investitora u avgustu

Izvor: Tanjug Utorak, 11.08.2020. 14:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Raspoloženje njemačkih investitora poboljšalo se iznad očekivanja u avgustu, kao rezultat rastućih nada u oporavak najveće evropske ekonomije od razornih posljedica krize usrokovane pandemijom koronavirusa.

Prema rezultatima Centra za evropska ekonomska istraživanja ZEW objavljenim danas, ekonomski sentiment investitora u Njemačkoj porastao je na 71,5 poena u avgustu sa 59,3 poena prošlog mjeseca, što je daleko više od 58 bodova koliko su predviđali ekonomisti u anketi Rojtersa.

- Nade u brz ekonomski oporavak i dalje rastu - kaže predsjednik ZEW-a Akim Vombah.

Dodaje da procjene pojedinačnih sektora pokazuju da stručnjaci očekuju generalni oporavak, prije svega u domaćim okvirima.

- Međutim, i dalje su veoma slaba čekivanja zarada bankarskog sektora i osiguravajućih kompanija koja se odnose na narednih šest mjeseci što izaziva zabrinutost - napominje Vombah.

Vlada u Berlinu se nada da će njen paket podsticaja od preko 130 mlrd EUR pomoći da se ekonomija vrati na putanju rasta. Predviđa se da će njemačka privreda ove godine pasti za 6,3%, a da će 2021. ostvariti rast od 5,2%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.