NavMenu

Sarajevo dobija kongresni centar vrijedan oko 400 mil KM - Objavljen poziv investitorima za izgradnju (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 11.08.2020. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: novigradsarajevo.ba)
Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Opština Novi Grad Sarajevo objavile su javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa Kongresni centar Sarajeva, koji će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Radi se o do sada najvećem projektu Opštine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 350 i 400 mil KM.

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Opštinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije godine.

Kongresni centar Sarajeva gradiće se u neposrednoj blizini Opštine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Objekat će sadržati više sala i dvorana u kojima će moći da se održavaju centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna zona opštine Novi Grad.

U sklopu kompleksa gradiće se hotel visoke kategorije sa pet zvjezdica, a goste će moći da primi u 300 soba i 34 apartmana, zatim šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora, saopšteno je na opštinskom sajtu.

Ovaj projekat će uvrstiti Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj sa 39 spratova, a poseban značaj će imati kongresni dio sa nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je polivalentna sala, čiji koncept omogućava brzu i dinamičnu transformaciju, te mogućnost organizacije raznih oblika manifestacija (revije, ples, tribine, zvanične svečanosti i slično).

Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, sa pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino, te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar.

Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra planirano je formiranje pet međuetaža, koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa će se moći direktno pristupiti iz garaže, koja se prostire na 65.544 m2 na tri etaže.

Izgradnjom ovog objekta Opština Novi Grad će dobiti i centralni trg, predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajeva biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela.

Javni poziv može se pogledati OVDJE.

Fotogalerija
Kongresni centar Sarajevo
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.