Izvor: eKapija | Utorak, 11.08.2020.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za regulaciju Lima i Grnčara 15 mil EUR - Do kraja avgusta raspisivanje međunarodnog tendera (VIDEO)

Projekat regulacije Lima Bijelo Polje (Foto: Youtube/screenshot)
Odbor direktora Svjetske banke na sjednici održanoj krajem prošle sedmice odobrio je 15 mil EUR kreditnih sredstava za skori početak kapitalnih infrastrukturnih radova na regulaciji Lima i Grnčara, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Realizacijom ovog projekta u Bijelom Polju, Beranama, Gusinju i Plavu biće riješeni višedecenijski problemi uzrokovani poplavama. Takođe, biće zaštićeni i životna sredina i imovinu građana, a posebno poljoprivredno zemljište od trajnog gubitka.

- Izgradnjom višenamjenskih obaloutvrda i uređenjem korita rijeka na području četiri opštine, značajno će se unaprijediti kvalitet života lokalnog stanovništva i otvoriti nova perspektiva razvoja ovih opština, zasnovana na poljoprivrednim i turističkim potencijalima - saopšteno je iz Ministarstva.

Do kraja avgusta očekuje se raspisivanje međunarodnog tendera za izvođenje radova na izgradnji obaloutvrda na Grnčaru i Limu, u skladu sa procedurama SB.


Kako je navedeno, projektom su predviđeni sledeći infrastrukturni radovi:

Bijelo Polje - uređenje lijeve obale rijeke Lim, na potezu od vatrogasnog doma do ulice Limske, ukupne dužine 607,8 m i procijenjene vrijednosti investicije 1,6 mil EUR;

Berane - regulacija rijeke Lim na lokaciji Berane - Urbana zona, ukupne dužine 1,6 km, procijenjene vrijednosti 2,5 mil EUR;

Plav - regulacija rijeke Lim, ukupne dužine 1,4 km, nizvodno od Plavskog mosta, procijenjene vrijednosti investicije od 1,2 mil EUR;

Gusinje - regulacija rijeke Grnčar, od Ade do granice sa Republikom Albanijom, ukupne dužine 5,5 km, procijenjene vrijednosti 6,7 mil EUR.


- Izgrađene obaloutvrde na Limu i Grnčaru biće multifunkcionalne. Osim što će štititi od poplava koje izazivaju ove bujične rijeke, biće i moderno uređene šetališne zone koje će građanima i turistima omogućiti prijatan boravak i rekreaciju uz rijeke - navodi se u saopštenju.

U Bijelom Polju će se, dodaju, kao dodatni efekat projekta, stvoriti uslovi za izgradnju gradskog kolektora.

- U Gusinju će se zaštiti od devastacije plodno zemljište i omogućiti njegovo korišćenje u funkciji razvoja ovog kraja i proširenja poljoprivrednih domaćinstava, bez brige o mogućoj devastaciji od poplava. Kada je riječ o Plavu, zaštitiće se dalja degradacija riječnog korita, domaćinstva, zemljište i Brezojevičko groblje, a takođe urediti i plaže. U Beranama će zaštiti domaćinstva od poplava, mostovi od dalje degradacije i omogućiti efikasnije korišćenje prostora, sa napomenom da se projekti uklapaju takođe sa izgradnjom nove saobraćajnice u ovom gradu - ističu iz Ministarstva.

Projekat Regulacije Lima i Grnčara dio je Programa Svjetske banke Sava-Drina Koridor koji predstavlja jednu od najvećih regionalnih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama.

- Osim regulacije Lima i Grnčara u četiri opštine, projektom su predviđeni i infrastrukturni radovi za razvoj ruralne vodovodne infrastrukture u Andrijevici, u koje će biti uloženo 150.000 EUR. Takođe, 100.000 biće uloženo na području Nikšića, za unaprijeđenje sistema vodosnabdijevanja Grahova i zaštitu od požara kroz višenamjensko korišećenje voda - dodaje se u saopštenju.

Kroz ovaj projekat biće pripremljena dokumentacija i za regulaciju vodotoka Lima i Tare, na prioritetnim dionicama na područjima opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin, u dužini od 12 kilometara.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.