Izvor: Mina | Subota, 08.08.2020.| 16:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Program ekonomskih reformi priprema 59 stručnjaka

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Tim od 59 stručnjaka pripremaće Program ekonomskih reformi za Crnu Goru koji se odnosi na trogodišnji period, od naredne do 2023. godine, piše Pobjeda.

Na čelu tima, koji je formirala Vlada nalazi se koordinator Bojana Bošković iz Ministarstva finansija a njen zamjenik je Ljubo Knežević iz kabineta premijera. U timu su stručnjaci iz gotovo svih resora.

Vlada je ostavila mogućnost i da se radi efikasnijeg obavljanja utvrđenih zadataka i aktivnosti mogu angažovati i druga stručna lica.

Vlada je zadužila tim da program reformi, koji treba da bude usklađen s predlogom zakona o budžetu za narednu godinu završe i dostave joj ga na razmatranje do 14. januara naredne godine.

Program, koji treba da eliminiše prepreke budućem razvoju, poveća konkurentnost i nove investicije, proizvodnju i izvoz će, nakon što ga usvoji Vlada, biti preveden na engleski jezik i poslat Evropskoj komisiji do 31. januara naredne godine.

- Zadužuju se koordinator radnog tima, zamjenik koordinatora, koordinatori po poglavljima i potkoordinatori poglavlja, kao i svi ostali članovi radnog tima da pristupe izradi Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period od naredne do 2023. godine, u skladu sa razvojnim prioritetima definisanim u Pravcima razvoja države i sektorskim strategijama, kao i, preporukama i smjernicama Evropske komisije i isti pripremaju u skladu sa dinamikom rada koju definiše koordinator radnog tima - navodi se u zaključku Vlade.

Izbijanje pandemije Covid-19, kako se ocjenjuje, imalo je snažan uticaj na različite oblasti ekonomije, ograničavajući rast i predstavljajući značajne izazove socijalnim i zdravstvenim sistemima.

- Prve mjere za prevazilaženje krize već su se odrazile na smjernice politike koje su zajednički usvojene na Ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU i Zapadnog Balkana i Turske u maju. Zato će program ekonomskih reformi do 2023. morati da stavi fokus na oporavak nakon Covid-19, integrišući srednjoročne reforme koje ovaj oporavak čine održivim, kao i da grade ekonomsku otpornost u skladu sa zelenim, digitalnim i pravednim prioritetima EU - naveli su iz Vlade.

Program treba da definiše prioritete ekonomske politike.

- Zadatak tima je da pripremi sveukupni okvir srednjoročne ekonomske politike i postavi ciljeve, pripremi analizu makroekonomskog okvira, potencijalnog output-a i projekciju makroekonomskih indikatora na osnovu očekivanja u međunarodnom okruženju i trendova u Crnoj Gori, pripremi analizu održivosti javnih finansija na osnovama fiskalne politike i postavljenih fiskalnih ciljeva. Treba da pripremi i set mjera u okviru strukturnih reformi i izvrši procjenu primarnog fiskalnog uticaja i po mogućnosti, šireg makroekonomskog uticaja predloženih mjera u okviru strukturnih reformi - navodi se u dokumentu.

Iz Vlade je upozoreno da prioriteti ekonomske politike moraju odražavati nacionalne prioritete i preporuke Evropske komisije sadržane u ocjeni Programa ekonomskih reformi za 2020. godinu.

- Prioritetni sektori važni za ostvarenje ovog cilja su turizam, energetika, poljoprivreda i industrija. Model ekonomskog rasta zasniva se na stranim direktnim investicijama, uz postepeno proširenje izvozom. Od investicija u turizam, energetiku, poljoprivredu i industriju, i izvoza proizvoda i usluga iz ovih sektora, dominantno zavisi dalji rast i razvoj crnogorske ekonomije - ocijenili su iz Vlade.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.