Izvor: Mina | Nedjelja, 09.08.2020.| 22:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Avio-kompanije iz regiona izgubile više od 100 mil EUR

(Foto: YouTube/screenshot)
Preostali nacionalni prevoznici iz bivše Jugoslavije trebalo bi ove godine da objave rekordne gubitke zbog pandemije koronavirusa, čija se procjena kreće do 100 mil EUR.

Većina aviokompanija takođe je izgubila zaradu i u prošloj godini. Međutim, vlade u svakoj od tri države obavezale su se na pružanje pomoći, izvještava Ex-Yu Aviation.

Air Serbia je nagomilala više od 30 mil EUR gubitaka do nastavka komercijalnih letova krajem maja, a srpsko Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je da se nada da će ublažiti gubitke u avionskom sektoru zemlje, koji uključuje i nacionalnu vazdušnu luku, vazdušne luke i pružaoca usluga u avio plovidbi do kraja godine sa 200 mil EUR, prenosi SEEbiz.

Prema Ministarstvu, zemlja će pružiti direktnu fiskalnu podršku Er Srbiji kao glavni način pomoći. Iznos će zavisiti od konačnog finansijskog pada usljed Covid-19, kao i o iznosu potrebnom za jačanje uloge Er Srbije širom Balkana.

Croatia Airlines zabilježio je neto gubitak od 23,1 mil EUR tokom prve polovine godine, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvoj polovini prošle godine. Tokom prvih šest mjeseci prihod je smanjen 52,4%. Avionska kompanija je rekla da je prerano procjenjivati finansijske posljedice, jer je pandemija još u toku, ali je navela da su bile velike.

Kompanija je od države tražila nešto više od 90 mil EUR za upravljanje krizom.

Montenegro Airlines takođe osjeća efekte pandemije. Kompanija je tokom prve polovine godine izgubila više od 15 mil EUR prihoda, dok tek treba procijeniti ukupne gubitke nastale pandemijom Covid-19.

- Trenutno je nemoguće procijeniti gubitke firme kao rezultat koronavirusa, jer pandemija još traje. U svakom slučaju, govorimo o višemilionskom gubitku. Naznaka je da su tokom prve polovine godine prihodi Montenegro Airlinesa smanjeni 15,11 mil EUR - naveo je prevoznik.

Krajem prošlog mjeseca, crnogorska Vlada ubrizgala je 10,4 mil EUR u svog avioprevoznika kako bi mu osigurala likvidnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.