NavMenu

U Bijelom Polju otvoren put od Bistrice do Podvrha - Najavljena izgradnja hotela sa tržnim centrom vrijednog oko 7 mil EUR (VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.08.2020. 15:48
Komentari
Podeli
Pud Bistrica-Podvrh (Foto: Gov.me)Pud Bistrica-Podvrh
U Bijelom Polju u srijedu je otvoren novi put od Bistrice do Podvrha, buduće bazne stanice žičare za Đalovića pećinu. Put je potvorio predsjednik Vlade Duško Marković, koji je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije projekata u Bijelom Polju. Kako je istakao, svjedoci smo toga da Bijelo Polje postaje regionalni centar sjevera Crne Gore. Marković je tokom boravka u ovom gradu najavio i izgradnju hotela sa tržnim centrom.

- Ovdje se trenutno realizuju dva kapitalna turistička projekta - skijalište na Cmiljači i Đalovića pećina. Pustili smo sada u upotrebu 5,5 km puta do Đalovića pećine, vidjeli smo da se uspješno izvode radovi na postavljanju žičare, nastavljeni su radovi na rekonstrukciji puta od Bistrice do Magistrale. Uprava javnih radova je u ove tri i po godine u Bijelom Polju zaključila 56 mil EUR vrijednih ugovora, a do današnjeg dana potrošena su 32 miliona. Tada smo rekli da ćemo u Bijelom Polju pokušati da obnovimo fabriku kisjele vode Bijela rada. Mnogi su tada bili skeptični, ali danas vidimo da je ta fabrika u punom pogonu i da sa bjelopoljskim brendom kisjelom vodom opslužuje i domaće i šire regionalno tržište - kazao je Marković, saopšteno je iz vladine službe za odnose sa javnošću.


Valorizacija Đalovića pećine

Projekat izgradnje puta od Bistrice do Podvrha dužine 5,7 Km, a vrijednosti 4,2 mil EUR realizovala je Uprava javnih radova. Započete su i aktivnosti na gradnji puta od Magistrale do Bistrice dužine 9 Km, vrijednosti 5 mil EUR. Rade se ili su već izrađeni ostali sadržaji vezani za buduću turističku atrakciju Đalovića pećina - vizitoring centar, trafo stanica, dalekovod.

Tokom posjete Bijelom Polju, Marković je obišao i radove na mostu preko Bistrice za koje je kamen temeljac položio 14. juna. Ukupna vrijednost zaključenih ugovora na vaolrozaciji Đalovića pećine je više od 23 mil EUR, od čega je do sada realizovano oko 9,45 miliona, ističu iz Vlade.

Gradilište OŠ Dušan Korać (Foto: Gov.me)Gradilište OŠ Dušan Korać

Napreduju radovi na izgradnji škole Dušan Korać

Predsjednik Vlade obišao je i radove na Osnovnoj školi i školi za muzičko obrazovanje Dušan Korać čija je gradnja započela prije godinu i po. Nova školska zgrada površine 8.000 m2 gradiće se na slobodnom dijelu lokacije postojeće Osnovne škole i predviđena je za boravak 1.200 učenika. Objekat, čija izgradnja košta oko 5,4 mil EUR, sadržaće 20 učionica opšte namjene, šest kabineta za specijalne namjene, prostorije za cjelodnevni boravak, biblioteku, salu za fizičko vaspitanje sa pratećim sadržajima, administrativne i ostale prostorije.

- Trenutno smo pred jednim od najvećih gradilišta kada su u pitanju objekti osnovnog obrazovanja u Crnoj Gori, a radovi na ovom objektu su u završnoj fazi. Nadam se, kako mi je izvođač rekao, da mogu biti završeni do kraja ove godine i da će 1.200 učenika iz Bijelog Polja i sa ovih prostora imati veoma komforne i dobre uslove za sticanje osnovnog obrazovanja. Ovo što radimo u Bijelom Polju je ne samo podsticaj za lokalnu ekonomiju i ljude koji se ovdje bave biznisom nego i za renomirane strane investitore. Prije samo par dana smo dobili potvrdu da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdati tehničke uslove za gradnju novog hotela sa tržnim centrom, vrijednosti preko 7 mil EUR koje realizuje strani i domaći investitor - kazao je Marković

Premijer Duško Marković i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović saglasni su da su projekti koji su najavljeni i realizovani, kao i da je riječ o tek prvoj fazi.

- Vjerujem da danas svi u Bijelom Polju možemo biti zadovoljni onim što smo uradili. A ovo je tek jedna faza razvojnog puta Bijelog Polja. U narednom periodu želimo da završimo skijalište na Cmiljači, da ono prima prve goste, želimo da završimo projekat Đalovića pećine da ona prima goste i da, naravno, nastavimo sa svim projektima koje smo ovdje započeli - zaključio je Marković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.