NavMenu

U rekonstrukciju HE Piva planirano ulaganje oko 17 mil EUR - Investicije će produžiti radni vijek hidroelektrane za 40 godina

Izvor: Mina Ponedjeljak, 03.08.2020. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Creative Travel Projects)
Elektroprivreda (EPCG) privodi kraju kapitalni remont i revitalizaciju još jednog agregata hidroelektrane (HE) Piva, kojoj će se produžiti radni vijek za još 40-ak godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost i pouzdanost u funkcionisanju.

- Investicioni ciklus za našu najveću elektranu vrijedan je blizu 17 mil EUR i kontinuirano se, između ostalog, radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Do sada je uloženo oko deset miliona EUR - kazali su iz EPCG.

Revitalizacija generatora A1 završena je 2017. godine, a nakon kapitalnog remonta i revitalizacije, do kraja jula u rad će biti pušteni i drugi generator. Vrijednost te investicije je preko 2 mil EUR, prenosi PR centar.

Direktor HE Piva, Dragomir Blagojević, kazao je da su izvršeni zahtjevni i složeni radovi na generatoru i turbinskoj opremi.

- Cilj nam je da se realizacijom projekata produži radni vijek elektrane za još 40-ak godina i da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u funkcionisanju ovog, za crnogorski elektro-energetski sistem, izuzetno važnog objekta, u dužem periodu - saopštio je Blagojević.

EPCG je sa izvođačem, JV Litostroj Power iz Slovenije i ABB iz Italije, zaključila ugovor u vrijednosti od preko 10 mil EUR za rekonstrukciju hidromašinske i elektro-opreme agregata i postrojenja sopstvene potrošnje.

Vođa projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, Boško Božović, rekao je da je ugrađena oprema nove generacije na sistemu za sopstvenu potrošnju hidroelektrane, zamjena turbinske regulacije na agregatu A2 i novi sistem upravljanja agregatom.

- Ovom investicijom postižemo veću bezbjednost rada elektrane, automatizaciju upravljanja postrojenjima i elektranom u cjelini, osposobljavanje elektrane za moguće daljinsko vođenje te pružanje pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore - naveo je Božović.

U okviru aktivnosti za narednu godinu planiran je remont posljednjeg trećeg generatora, a poziv za javnu nabavku je raspisan.

HE Piva je jedna od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu, a u pogonu je od 1976. godine. Rekordnu proizvodnju od 1,28 hiljada gigavat sati (GWh) ostvarila je 2010. godine.

- Dobrim radom HE Piva je potvrdila da je veoma važna ne samo za EPCG, nego i opštinu i državu u cjelini, zbog čega menadžment nastavlja da ulaže u njeno održavanje i revitalizaciju - zaključili su iz EPCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.