NavMenu

Microsoft potvrdio da želi da preuzme TikTok

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 03.08.2020. 10:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / konkarampelas)
Američki IT div Microsoft potvrdio je da vodi pregovore s kineskom tehnološkom kompanijom ByteDance o preuzimanju njihove aplikacije za objavljivanje kratkih video klipova TikTok u SAD-u.

U saopštenju objavljenom u nedelju, Microsoft je naveo da će nastaviti da sarađuje s Vladom SAD po ovom pitanju i da namjerava da zaključi pregovore do 15. septembra, prenosi CNBC.

Ako ovaj posao završi po planu, Microsoft će time istovremeno razriješiti polemike koje se od nedavno vode u Vašingtonu u vezi sa aktivnostima TikToka i ojačaće svoju poziciju u potrošačkoj tehnologiji, ocjenjuje američka televizija.

Ovo saopštenje je uslijedilo dva dana nakon što su svjetski mediji izvijestili da je Microsoft zainteresovan za kupovinu aplikacije, koja je u vlasništvu kineske kompanije.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp se oglasio ubrzo posle tih izvještaja izjavom da se protivi ideji da Microsoft kupi TikTok i da će preduzeti korake za zabranu te aplikacije u zemlji.

Dvije kompanije pregovaraju o tome da Microsoft kupi TikTok u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, uz mogućnost da američka kompanija ponudi i drugim investitorima u SAD da se uključe u akviziciju, napominje se u saopštenju.

Dodaje se da glavni izvršni direktor Microsoft Satja Nadela o tome razgovara i sa Trampom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je ranije u nedelju za Fox News da TikTok i još jedna popularna kineska aplikacija, WeChat, u vlasništvu Tencenta, dostavljaju podatke objavljene na tim mrežama direktno Komunističkoj partiji Kine.

Portparol TikToka je to demantovao u izjavi za CNBC, navodeći da se podaci njihovim američkim korisnicima čuvaju u Sjedinjenim Državama.

Iz Microsoft-a su poručili da će obezbijediti da podaci o korisnicima TikToka u SAD budu pohranjivani isključivo u zemlji i da će podaci koji su čuvani negdje drugdje u svijetu biti izbrisani nakon preuzimanja.

Microsoft u saopštenju nije otkrio uslove potencijalnog ugovora sa ByteDance-om.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.