NavMenu

U Beogradu se otvara pogon za proizvodnju organske čokolade - Chocollama jedina u Srbiji pravi čokoladu od sirovog kakaoa, po londonskoj tehnologiji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.08.2020. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Cozy Studio Belgrade, Jelena Lekić)
Chocollama doo iz Beograda započinje proizvodnju organske sirove čokolade u Beogradu. To je, kako za eKapiju kaže vlasnica Ana Stojičić, jedina firma u Srbiji koja proizvodi sertifikovanu organsku sirovu čokoladu.

Prema njenim riječima, firma je osnovana prošlog ljeta. Njihovi proizvodi se trenutno mogu pronaći u bolje snabdjevenim prodavnicama zdrave i organske hrane u Beogradu, a sada uz pomoć kredita Fonda za razvoj za nabavku opreme Chocollama kreće u ozbiljniju proizvodnju čokolade, otvaranjem pogona u opštini Zvezdara.

- Proizvodnja započinje u julu i kapaciteti će biti sasvim dovoljni da podmire naše tržište, a biće i prošireni ukoliko se ukaže potreba - navodi Ana i dodaje da firma za sada ima jednog zaposlenog, a da je u planu i zapošljavanje još jednog do dva radnika.

Naša sagovornica objašnjava i šta zapravo podrazumijeva sirova čokolada:

- Naša čokolada je sirova zato što u proizvodnji koristimo sirovi kakao prah i kakao buter koji se dobija od minimalno tretiranog zrna, tako da u sebi zadržava sve značajne hranljive sastojke koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačaju imuni sistem, poboljšavaju koncentraciju i pružaju energiju koja nam je neophodna za svakodnevno funkcionisanje. Kako bismo dobili organski proizvod jedinstvenog ukusa, izabrali smo najplemenitiju sortu kakaa Arriba Nacional. Porijeklom sa plodnog zemljišta Južne Amerike, sa plantaža Ekvadora, u našu radionicu od našeg dobavljača Just Superior-a stiže najkvalitetniji kakao prah, poznat po izuzetnoj sposobonsti čuvanja organizma od slobodnih radikala. Pored kakao praha, naša čokolada sadrži i kakao buter Ariba Nacional i kokosov šećer, a dodajemo i Burbon vanilu kao prirodnu aromu.


Govoreći o procesu proizvodnje Ana Stojičić kaže da Cocollama čokoladu proizvodi ručno, bez dodataka aditiva, sojinih lecitina i rafinisanog šećera. Sastojci se, dodaje, melju na mlinu koji dodatno poboljšava ukus, tako da čokolada ima kremast ukus i nježni nagovještaj tropskog voća.

- Zanat smo učili u Londonu. Ovakve čokolade su već godinama prisutne na njihovom tržištu, a mi sada tehnologiju proizvodnje donosimo u Beograd i Srbiju - navodi Ana i pojašnjava da je njihova čokolada posna i pogodna i za vegane.

Naša sagovornica ističe da će se vrlo brzo pored crne čokolade koja se već nalazi na policama prodavnica zdrave hranenaći još vrsta čokolada koje su obogaćene organskim liofiziranim voćem, a u planu je i širenje prodaje putem drugih kanala, kao i izvoz.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.