NavMenu

Izmjenom zakona do pravednije raspodjele naknada za korišćenje akumulacija - Opštini Nikšić godišnje oko 2 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.08.2020. 08:52
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Simon Dux Media)
Novim odredbama Zakona o finansiranju upravljanja vodama koji je usvojen u četvrtak propisana je znatno pravednija raspodjela naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija. Opština Nikšić će po ovom osnovu ostvariti dodatne godišnje prihode od oko 2 mil EUR, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Izmjene Zakona propisuju znatno pravedniju rapodjelu naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija, kazao je potpredsjenik Vlade Milutin Simović, obrazlažući predlog Zakona.

- Da bi se izvršila pravilna raspodjela naknada kao i valorizacija prostora ocjena je da je neophodno uvesti i obavezu plaćanja naknada po osnovu površine potopljenog korisnog zemljišta koje bi u slučaju da nije potopljeno moglo da se koristi u svrhe razvoja poljoprivrede, gradske i druge infrastrukture. Možemo konstatovati da će primjena Zakona o finansiranju upravljanja vodama omogućiti mnogo pravičniju raspodjelu sredstava za korišćenje akumulacija, a što će konačnom biti značajan benefit za jedinice lokalne samouprave pa i za državu - istakao je Simović.

Zakon propisuje da Elektroprivreda Crne Gore na ime naknada, kao korisnik akumulacija, godišnje Opštini Nikšić uplaćuje oko 2 mil EUR.

- Ovaj zakon znači ispravljanje istorijske nepravde prema opštini Nikšić. Opština Nikšić kao opština koja ima najveće svoje površine koji je podarila Elektroprivredi Crne Gore za akumulacije na bazi kojih Elektroprivreda proizvodi energiju, prodaje tu energiju red je da opština na bazi te plavljene površine dobije redovnu godišnju finansijsku naknadu. Finansijska naknada za budžet opštine na godišnjem nivou biće oko dva miliona eura - naglasio je Simović.

Tokom rasprave u Skupštini Crne Gore on je izrazio uvjerenje da će ovo uvećanje prihoda Opštine omogućiti dodatna ulaganja u lokalnu infrastrukturu, kako bi se nastavio pozitivan trend razvoja Nikšića.

- Dva miliona eura Veselin Grbović i njegovi saradnici znaće itekako dobro da utroše za dobro svih građana Nikšića, za dalji razvoj infrastrukture i otvaranje novih radnih mjesta, za poboljšanje svih onih funkcija koje su od interesa za građane Nikšića, što je posebna vrijednost ovoga Zakona - zaključio je Simović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.