Izvor: Mina | Nedjelja, 02.08.2020.| 22:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za obnovu putne infrastrukture u CG 40 mil EUR - EIB odobrio i 1,5 mil EUR bespovratno za izradu tehničke dokumentacije

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je drugu tranšu kredita vrijednu 40 mil EUR za obnovu 180 km puteva na pet glavnih putnih ruta u Crnoj Gori.

Uz ovaj zajam, banka Evropske unije odobrila je Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 1,5 mil EUR namijenjenih izradi tehničke dokumentacije.

- Grant je odobren iz sredstava EIB-ove Inicijative za ekonomsku otpornost (ERI), što je prvi ovakav grant dodjeljen na Zapadnom Balkanu. Investicija EIB-a u ukupnoj vrijednosti od 80 mil EUR povećaće bezbjednost i efikasnost na putevima, ubrzati ekonomski oporavak zemlje i stvoriti bolje uslove za regionalnu trgovinu. Bespovratna sredstva iz ERI fondova namijenjena su jačanju ekonomija, stvaranju preduslova za održivi ekonomski razvoj, zapošljavanje ili izgradnju vitalnih infrastrukturnih objekata u zemljama neposrednog okruženja Evropske unije koja su pogođenija migrantskom krizom. Bespovratna sredstva odobrena Crnoj Gori omogućiće moderan, standardizovan pristup i efikasniji nadzor projekta obnove putne infrastrukture u skladu sa najvišim standardima Evropske unije - saopšteno je iz EIB-a.

Kažu da će modernizacija putne mreže unaprijediti bezbjednosti, smanjiće troškove održavanja vozila, vrijeme provedeno na putu i učestalost saobraćajnih nesreća. Tokom obnove biće otvoreno oko 4.100 privremenih radnih mjesta, što će dodatno doprinijeti razvoju privatnog sektora u Crnoj Gori.

- Obnova putne infrastrukture je veoma važna za efikasniju trgovinu, doprinosi zapošljavanju i bržem ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana. Osnaživanje lokalnih ekonomija da efikasnije reaguju u kriznim situacijama, bitan je preduslov za ekonomski rast i stvaranje radnih mesta. Obnovom četvrtine ukupne putne mreže Crne Gore, jačamo regionalne veze i integraciju zemalja Zapadnog Balkana i EU. Pristup bezbjednim i modernim putevima ne bi trebalo da bude privilegija, nego osnovna potreba svih građana u pravcu razvoja konkurentnosti, održivosti i bržeg pristupa EU - izjavio je potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco.

Aivo Orav, Ambasador EU i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kazao je da je u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize bez presedana ovaj finansijski paket EIB-a je veoma dobrodošao.

- Stvaranje novih radnih mjesta i regionalnih ekonomskih veza, s jedne strane, i poboljšanje putne bezbjednosti i očuvanje ljudskih života, sa druge strane, predstavljaju dobitnu kombinaciju. Ovo je pogotovo važno za Crnu Goru gdje se 55% puteva vode kao "nedovoljno bezbjedni", što pokazuje nedavno sprovedena procjena o bezbjednosti u saobraćaju koju je finansirala EU. Pored prevencije gubitka ljudskih života, poboljšanje drumske bezbjednosti donosi i značajne ekonomske dobiti. Investicija u ovu oblast je stoga ekonomski opravdana i uvijek se dvostruko vraća. U kombinaciji sa projektima koje finansira EU a Delegacija EU već sprovodi na terenu, ova podrška EIB-a će doprinijeti daljem razvoju ekonomije, trgovine, zapošljavanja, kao i stvaranju modernijeg, efikasnijeg i bezbjednijeg drumskog transportnog sektora za građane - rekao je Orav.

Saopšteno je da će zajam omogućiti obnovu sekcija duž koridora između Tivta i luke Bar, između Danilovgrada i prijestonice Podgorice, između Lepenca i graničnog prelaza Špiljani. Putni pravci na granici sa Srbijom između Ribarevina i Dobrakova, kao i Pljevalja i Mihajlovice, će takođe biti rekonstruisani.

Prva tranša ovog zajma potpisana je u novembru 2018. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.