Izvor: Mina | Nedjelja, 02.08.2020.| 22:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investicije na aerodormima Tivat i Podgorica - U novu opremu uloženo 410.000 EUR

Tegljač proizvođača TLD (Foto: YouTube/screenshot)
Za aerodrom Tivat nabavljen je prvi električni tegljač vazduhoplova, dok je za podgorički obezbijeđen utovarivač avionskih kontejnera i paleta, saopštili su iz Aerodroma Crne Gore i dodali da su obje investicije ukupno vrijedne 410.000 EUR.

Iz Aerodroma su kazali da je nabavka električnog tegljača iskorak u funkcionisanju tivatskog aerodroma.

- Njegovom upotrebom će se postojeći broj parking pozicija aviona bolje rasporediti i obezbijediti viši stepen sigurnosti, kako putnika, tako i osoblja aerodroma - navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Aerodroma, Danilo Orlandić, rekao je da je prvi put u svojoj istoriji tivatski aerodrom dobio specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi, takozvani pushback tegljač.

- Odlučili smo se za nabavku električne verzije, jer će se na taj način smanjiti zagađenje na aerodromu i povećati sigurnost rada naših zaposlenih, ali i samih putnika - dodao je Orlandić.

On je naveo i da je nabavka pushback-a za aerodrom Tivat bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona.

- Na ovaj način pomažemo posadama aviona da se što lakše parkiraju, istovremeno obezbjeđujući više parking prostora na platformi. Aerodrom Tivat je vazdušna luka, koja, posebno u ljetnjoj sezoni, predstavlja stratešku tačku za našu privredu i turizam, a ovom investicijom doprinijećemo da se njegovi ukupni kapaciteti što bolje iskoriste kako bi opsluživali i više vazduhoplova i više putnika - kazao je Orlandić.

Iz Aerodroma su objasnili da električni tegljač, takozvani towbarless pushback, ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje vazduhoplova, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi.

- Tegljač TLD TPX-100E je proizvod renomiranog francusko-američkog proizvođača aerodromske opreme TLD Group. Njegov kapacitet dovoljan je za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 100 tona - navodi se u saopštenju.

Novi utovarivač kontejnera i paleta namijenjen je, takođe, velikim avionima sa znatnim kapacitetom za prihvat dovezene robe.

Vrijednost tendera za nabavku utovarivača je iznosila 160.000 EUR, a tegljača 250.000 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.