NavMenu

Koliko stare smiju biti gume na automobilu?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 28.07.2020. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Pratite stanje vaših guma, sitna puknuća na bočnim zidovima i mijenjajte ih ako uočite bilo kakve nedostatke, prenosi RevijaHAK.

Sve, naravno, zavisi i od dubine šare. Za zimske gume, na primjer, u mnogim evropskim državama propisano je najmanje 4 mm dubine. Ispod tog minimuma vrijeme je za zamjenu, nezavisno od starosti gume.

Stručnjaci Njemačkog autokluba (ADAC) preporučuju da maksimalna starost zimskih guma bude oko osam godina (čak i ako dubina šare odgovara zakonskom minimumu), a za ljetne gume preporučuje se da je vrijeme za zamjenu takođe osam godina – one izuzetno mogu biti stare do deset godina (ako su u izvrsnom stanju), ali dalje od toga i ne pomišljate da ih koristite jer gumama dramatično padaju performanse.

Pritom nije važna samo dubina šare, pratite stanje vaših guma, sitna puknuća na bočnim zidovima i mijenjajte prije, ako uočite bilo kakve nedostatke.

Kako provjeriti starost guma?

Vjerovatno znate, ali ponovimo još jednom: svaka guma na bočnom profilu ima DOT broj, koji se sastoji od četiri broja. Na primjer, 1216 znači da je guma proizvedena u 12. sedmici 2016. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.