NavMenu

Na sjeveru Crne Gore gradi se pet hotela vrijednih oko 75 mil EUR - U sedam razvojnih projekata biće uloženo više od 190 mil EUR

Izvor: Mina Subota, 18.07.2020. 16:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Ben_Kerckx)Ilustracija
Vlada je na listu razvojnih projekata u oblasti turizma u dosadašnjem periodu uvrstila sedam projekata, od kojih se pet realizuje na sjeveru Crne Gore.

Ostale dvije investicije, koje se nalaze na listi razvojnih projekata, biće realizovane na primorju, pišu Vikend novine.

Ukupna vrijednost sedam projekata premašuje 190 mil EUR, a budući hoteli će imati 959 smještajnih jedinica, čime će ponuda hotelskog smještaja visoke kategorije biti više nego duplirana.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopštili su da bi se realizacijom tih projekata mogla stvoriti mogućnost za otvaranje novih 769 radnih mjesta.

- Može se konstatovati da do sada iskazano interesovanje potvrđuje naše očekivanje da će ovaj program biti značajan podsticaj ukupnom razvoju Crne Gore, sa akcentom na razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i nova zapošljavanja - objašnjeno je u Ministarstvu.

Oni su podsjetili da će pet od ukupno sedam investicija sa liste razvojnih projekata biti realizovano u sjevernoj regiji.

- Vrijednost tih investicija iznosiće 74,2 miliona, dok će stavljanjem u funkciju hotela kategorije četiri i pet zvjezdica, ukupnih kapaciteta 593 jedinica biti stvorene pretpostavke za otvaranje blizu 450 novih radnih mjesta - kazali su u Ministarstvu.

Planiranim investicijama predviđeno je novo ruho za nekadašnji hotel Durmitor na Žabljaku, čija je vrijednost 20 mil EUR. Hotel, koji će graditi kompanija Durmitor Hotel and Villas, grčkog biznismena Petrosa Stathisa, biće kategorije pet zvjezdica, a imaće 68 smještajnih jedinica. Posjedovaće 55 luksuznih SUITE jedinica i 12 vila opremljenih kaminima i prirodnim materijalima.

Pored Žabljaka i Kolašin je prepoznat kao grad u koji vrijedi ulagati i u kojem će se realizovati čak četiri projekta. Prvi u nizu condo hotela koji se gradi je Kolašin Resort & Spa, kategorije četiri zvjezdice. Hotel će imati 93 smještajne jedinice, a projektom je planirano otvaranje novih 66 radnih mjesta.

Investiciona ulaganja prema biznis planu procijenjena su na skoro 11,5 miliona EUR. Ski-rizortom će upravljati kompanija York Hotels & Resorts pod međunarodnim luksuznim hotelskim brendom Westin, a objekat će imati naziv Westin Kolašin Resort što je franšizni ugovor sa američkom kompanijom Marriott International USA.

Po condo modelu poslovanja gradiće se i hotel Breza u Kolašinu. Hotel će biti kategorije pet zvjezdica, sa 148 smještajnih jedinica. Posjedovaće i bazen sa spa centrom, restorane, konferencijsku salu, turska kupatila, kao i relaks zonu.

Vrijednost projekta je 19,5 miliona EUR, a nakon otvaranja posao će naći 120 osoba. U sklopu objekta planirana je gradnja 160 apartmana namijenjenih za prodaju.

U Kolašinu će biti građen i hotel Bjelasica 1450, kategorije četiri zvjezdice. Posjedovaće 168 soba, a planirano je otvaranje 96 radnih mjesta u sklopu hotela. Investicija je vrijedna skoro 18 miliona EUR, a u toku su pripremni radovi.

Posao realizuje kompanija Zetagradnja, a hotel bi trebalo da bude otvoren do naredne zimske sezone.

U podnožju Bjelasice gradiće se i turistički kompleks. Prvo će biti izgrađen hotel K16 sa četiri zvjezdice i kondo modelom poslovanja. Početak radova planiran je ovoga ljeta, a zakupac, Gener 2 Shpk iz Albanije i Ski-resort Kolašin 1600, ima ugovorni rok da do 17. decembra izradi i revidira tehničku dokumentaciju.

Tokom ove godine je investirano nešto više od pola miliona EUR, a plan je da se do kraja godine investira ukupno 1,2 miliona. Ukupna vrijednost projekta je šest miliona EUR.

Kompanija Adriatic Properties počela je da gradi kompleks koji obuhvata hotele Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer, u koje će uložiti ne manje od 110 miliona. U skladu sa ugovorom o dugoročnom zakupu hotela Kraljičina plaža, ugovorena je izgradnja hotela Kraljičina plaža sa kompanijom Adriatic Properties kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 126 smještajnih jedinica.

Planirana investicija u izgradnju hotela je 73 miliona, a do sada je u projekat uloženo oko 8 mil EUR. Nakon zavreštka projekta, posao će dobiti 229 osoba.

Mjesto na listi razvojnih projekata zauzeo je i hotel Boka Place, koji će biti dio Porto Montenegra. Hotel će biti kategorije pet zvjezdica, kapaciteta od 240 smještajnih jedinica. Ukupno će biti uloženo 44 miliona EUR, a posao će dobiti 96 osoba.

Boka Place će nuditi novi wellness koncept života kroz 144 stambene i 96 hotelskih jedinica, pod operativom hotelskog brenda Kerzner International.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.