NavMenu

Vlada će platiti 746 mil EUR kamate na javni dug

Izvor: Mina Nedjelja, 05.07.2020. 20:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Crna Gora će od ove do 2025. godine platiti 746 mil EUR kamate na javni dug, pokazuju brojke iz izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Iz konsultantske kuće Fidelity consulting su naveli da će samo 2025. godine, kamata iznositi 148 mil EUR, piše Dan.

- Poređenja radi, u ovoj godini ćemo platiti 119 mil EUR. Podsjetimo, ukupan javni dug 2006. je iznosio 700 mil EUR, što je manje od iznosa kamate koje ćemo platiti u narednih pet godina. Ovo znači da će kamate u periodu ove do 2025. preskočiti ukupni javni dug iz 2006. godine - naveli su iz Fidelity consultinga.

Prema posljednjim podacima Ministarstva finansija javni dug Crne Gore iznosio je 3,8 mlrd EUR na kraju prošle godine, što je 77,2% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministar finansija, Darko Radunović, je nedavno prilikom prezentacije rebalansa budžeta naveo da će na kraju ove godine javni dug u nominalnom iznosu iznositi oko 3,8 milijardi, ali da će biti 82,5% BDP-a, jer će BDP pasti preko 5%.

Iz Fidelity-ja su naveli da je Vlada rebalns usvojila 4. juna, a da je sedam dana kasnije u izvještaju MMF-a navedeno da će javni dug na kraju ove godine iznositi 89,4% BDP-a.

- Taj se podatak računao 3. juna, dan prije pomenute objave Vlade. Dakle, u razmaku od jednog dana imamo razliku u obračunu odnosa javnog duga i BDP-a od čak 7%, kada ih prevedemo u eure, to iznosi, vjerovali ili ne, oko 300 mil EUR - kazali su iz Fidelity consultinga.

Oni su naveli da će javni dug, umjesto 73,4% BDP-a, na kraju godine iznositi 89,4%, što je uvećanje od nerealnih 16%.

Iz Fidelity-ja su dodali i da je u periodu od 2009. do 2017. godine prosječan odnos javnog duga i BDP-a iznosio 57,5%, dok će u ovoj godini javni dug iznositi 89,4% BDP-a.

- To znači da je javni dug eksplodirao u odnosu na prosjek od 2009. do 2017. godine za čak 30% - poručili su iz Fidelity-ja.

Radunović je u Skupštini, prilikom rasprave o rebalansu budžeta, naveo da će se država u ovoj godini zadužiti ukupno 500 mil EUR, te da je već pozajmila 250 miliona uz garanciju Svjetske banke (SB).

U ovoj godini Vlada će izdati 142,25 mil EUR. Izvorni prihodi će biti niži za 349 miliona, deficit će biti 335 miliona, a nedostajuća sredstva 877,5 mil EUR.

Ove projekcije su odrađene na osnovu pretpostavke da će prihodi od turizma biti manji za 40% u odnosu na prošlu godinu.

Mnogi smatraju da je ta projekcija prihoda previše optimistična, te da će pad prihoda biti značajno veći. U istom periodu prošle godine su prihodi od turizma bili preko milijardu EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.