NavMenu

Air France ukida 7.500 radnih mjesta

Izvor: Beta Subota, 04.07.2020. 11:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Francuska avio kompanija Air France i njen regionalni ogranak Hop objavili su u petak, 3. jula, da ukidaju 7.500 radnih mjesta pošto je zbog pandemije koronavirusa obustavljena većina letova.

Aktivisti više sindikata protestovali su u petak ispred sjedišta kompanije na pariskom aerodromu Šarl de Gol, tokom pregovora o radnim mestima u francuskoj nacionalnoj avio kompaniji. Sindikati su gnijevni jer francuska vlada nije zahtijevala od kompanije Air France da zaštiti radna mjesta kada je u maju dobila pomoć države od 7 mlrd EUR.

Radnici su upozorili da će se ukidanje radnih mjesta odraziti na francusku ekonomiju i naveli da državna pomoć treba da bude iskorišćena za obnovu kompanije umjesto za guranje ljudi u nezaposlenost.

Poslije cjelodnevnih pregovora s predstavnicima zaposlenih, uprava kompanije objavila je da će do 2022. godine ukinuti oko 6.500 od 41.000 radnih mjesta u kompaniji i 1.000 od 2.400 u kompaniji Hop.

Kompanija je navela da će većina tih radnih mjesta biti ugašena odlaskom radnika u penziju ili ako sami daju otkaz i dodala da će podsticati dobrovoljni odlazak iz firme i prevremeno penzionisanje prije nego što počne s otpuštanjima.


Procjene ukazuju da će avio kompanije širom svijeta izgubiti 84 mlrd USD prihoda ove godine, a zvaničnici predviđaju da će za oporavak avionske industrije biti potrebno više godina.

Kompanija Air France je saopštila da je tokom tri najteža mjeseca pandemije koronavirusa imala 95% manji saobraćaj, da je tada gubila 15 mil EUR dnevno i da ne očekuje oporavak prije 2024. godine.

Evropski proizvođač aviona Airbus, čije je sjedište u Francuskoj, prije nekoliko dana je objavio da mora da ukine 15.000 radnih mjesta da budućnost kompanije ne bi bila ugrožena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.