NavMenu

Više od 3 mil EUR za projektno angažovanje nezaposlenih

Izvor: kodex.me Petak, 03.07.2020. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
Zavod za zapošljavanje Crne Gore će, sa više od 2,4 mil EUR vrijednom grant šemom, finansirati 52 projekta za zapošljavanje OSI što će omogućiti angažovanje 420 lica sa invaliditetom.

- Od tog boja, 293 lica će biti zaposlena tokom trajanja projekta, što čini 69% uključenih lica. Nakon završetka projekta biće zaposleno 140 lica sa invaliditetom, u najkraćem trajanju od devet mjeseci. Napominjem da svi predloženi projekti za krajnji rezultat imaju zapošljavanje nakon završetka projekta – najavio je direktor Zavoda Suljo Mustafić i poželio izvođačima projekata uspješnu realizaciju i ostvarenje zacrtanih projektnih ciljeva.

Poslodavcima je poručio da je Zavod i voljan i spreman da i ubuduće ostvaruje partnerske odnose, a sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta i pružanja ravnopravnih uslova na tržištu rada licima sa invaliditetom.

U Crnoj Gori je kod 915 poslodavca, koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade, zaposleno 1.595 lica sa invaliditetom, od kojih 1.083 radi na neodređeno.

-Zavod bilježi konstantan rast broja zahtjeva za korišćenje zakonske pogodnosti zapošljavanja OSI. Zato je za očekivati da se, do kraja godine, broj subvencioniranih poslodavaca značajno poveća. Za razliku od prethodnih godina trenutno je više poslodavaca iz realnog nego iz civilnog sektora, koji podnose zahtjeve za ostvarivanje prava na subvenciju zarade. Ti pozitivni trendovi na polju zapošljavanja lica sa invaliditetom – ne daju nam za pravo da stanemo- poručio je Mustafić i podsjetio da je Zavod do danas objavio devet javnih poziva za finansiranje projekata zapošljavanja OSI, ukupne vrijednosti 16,5 mil EUR.

-Do sada je realizovano 212 projekata, a u toku je realizacija projekata po javnom pozivu iz prošle godine. U okviru svih realizovanih projekata uključeno je preko 1.300 lica. Preko 60% od uključenih lica zasnovalo je radni odnos tokom trajanja projekata, a najmanje 30% je za cilj imalo i zapošljavanje po završetku projekta. Ono što je postignuto realizacijom grant šema, a što se ne može izraziti kroz procente i brojke, jeste smanjenje predrasuda poslodavaca prema sposobnostima lica sa invaliditetom. Takođe, povećan je i stepen njihove informisanosti o mogućnostima i benefitima njihovog zapošljavanja koje nudi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI – precizirao je on.


Zavod za zapošljavanje, u okviru svojih redovnih aktivnosti, sprovodiće u narednom periodu i ostale programe koji za cilj imaju podsticanje zapošljavanja.

-Kroz programe "Osposobljavanje za samosatalan rad" i "Osposobljavanje za rad kod poslodavca", biće angažovano 500 nezaposlenih. Prvi program je namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju. Drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Za finansiranje oba programa opredijeljeno je 819.000 EUR a Zavod će učesnicima finansirati zaradu u iznosu od 222 EUR – saopštio je direktor Zavoda dodajući da će i ove godine, kroz Projekat "Neka bude čisto", biti angažovano 100 lica iz evidencije, sa otežanim faktorima zapošljavanja, koji će na period od tri mjeseca u javnim komunalnim preduzećima brinuti o čistoći na magistralnim i regionalnim putnim pravcima.

Zarada po jednom radniku iznosiće 250 EUR, za šta je Zavod, shodno odluci Upravnog odbora, opredijelio 51.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.