NavMenu

Cijene stanova ne padaju i pored slabije potražnje

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 02.07.2020. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)Ilustracija
Građevinski investitori i agencije za nekretnine nakon povratka korona virusa imaju mnogo manje posla, ali i pored toga cijene stanova ne padaju, već se drže na nivou sa početka godine.

Iz agencija za nekretnine su Pobjedi saopštili da je tržište bilo nakratko oživjelo nakon proglašenja kraja epidemije, ali da nakon povratka virusa kovid-19, posljednjih desetak dana telefoni agencija praktično ne zvone i gotovo se niko ne interesuje za kupovinu stanova.

Građevinski investitori poručuju da nemaju namjeru da smanjuju cijenu stanova.

- Cijene stanova nijesu padale i mi trenutno apsolutno nemamo namjeru da mijenjamo cijene – kazao je Pobjedi vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović.

Prema njegovim riječima, stanovi Zetagradnje se prodaju po cijeni od 1.100 do 1.400 EUR po kvadratu.

- Ta cijena je konstantna i nije padala i pored pandemije. Cijena stanova kod pojedinih kompanija vrlo teško će i padati, jer je između ostalog i porasla cijena radne snage – saopštio je Radović.

Dodaje da cijene stanova koje Zetagradnja sada gradi neće padati.

- Ako bi došlo do pada cijena na tržištu, mi ne bismo ulazili u nove investicije dok se ne oporavi tržište – poručio je Radović.

Naveo je da je korona virus prouzrokovao znatno smanjenje tražnje stanova njegove kompanije.

- Interesovanje za stanove je značajno opalo od kada se pojavio virus, ali i dalje postoji izvjesno interesovanje. Tražnja za stanove naše kompanije je manja 50% u odnosu na vrijeme prije korone – rekao je Radović.

Smatra da će vjerovatno kompanije koje ne mogu da se zaduže kod banaka i koje imaju otežano poslovanje biti prinuđene da spuštaju cijene stanova.

- Ali je veliko pitanje što će krajnji kupac dobiti na kraju kroz tu sniženu cijenu – saopštio je Radović.

Očekuje da će situacija na tržištu nekretnina biti otežana u narednom periodu, kao i da će biti smanjene investicije u toj oblasti.

I iz kompanije Čelebić navode da je potražnja stanova ove kompanije smanjena u odnosu na period koji je prethodio pandemiji.

- Jasno je da aktuelna situacija utice na sveukupno smanjenu potražnju. Cijene stanova kompanije Čelebić su identične kao u prethodnom periodu – rekli su iz ove kompanije i dodali da je prosječna cijena njihovih stanova u naselju Siti kvart 1.300 EUR po m2.

Iz Čelebića ističu da je u ovakvoj situaciji nezahvalno komentarisati tržište s obzirom na činjenicu da niko ne može da predvidi kako će se odvijati situacija sa pandemijom - na globalnom nivou.
Interesovanje

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine Mira Radović kaže da su nakon što je u Crnoj Gori bio proglašen kraj epidemije, imali značajna interesovanja za kupovinu nekretnina.

- Bilo je krenulo, bilo je interesovanja dvadesetak dana i za kupovinu i za zakup, baš nakon proglašenja završetka epidemije imali smo posla, najmanje sam bila u kancelariji. Međutim, sad bukvalno ništa, kako se vratila korona nama telefoni bukvalno ne zvone – kazala je Radović.

Prema njenim riječima, posljednjih desetak dana interesovanja za stanove nema ili je veoma rijetko.

- Zovu nas jedino vlasnici stanova da pitaju ima li interesovanja za njihove nekretnine – rekla je Radović.

Prema njenim riječima, nakon ukidanja epidemije mogli su se prodati stanovi po realnim cijenama.

- Mi smo u tom periodu prodali nekoliko stanova u Podgorici, u Bloku šest, koji su imali realne cijene. Kad stan ima realnu cijenu uvijek ima svog kupca, a realna cijena je, recimo, dvosoban stan u Bloku od 1.050 do 1.100 EUR po kvadratu – saopštila je Radović.

Ističe da cijene stanova i pored epidemije nijesu snižene. Prema njenim podacima, trenutna prosječna cijena stanova na nivou Podgorice je oko 1.250 do 1.300 EUR po m2.

- Ništa se tu neće značajno promijeniti i ako svi najavljuju nekakav radikalan pad cijena stanova, što se tiče Podgorice ja to ne očekujem. Ako i bude pada cijena, biće to simbolično korigovanje, ako ga uopšte bude – izjavila je Radović.


Sigurna je da tokom ljeta neće doći do pada cijena.

- Od jeseni ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. Smatram da se niko ne usuđuje sad bilo šta kupovati, jer onaj ko ima novac čeka neka bolja vremena. Ali ne očekujem neki veći pad cijena jer neće niko svoj stan dati u bescijenje, daće ga po nekoj tržišnoj realnoj cijeni ili možda malo manje, ako mu je baš hitno – kazala je Radović.

I iz agencije As nekretnine ističu da nakon povratka korone nemaju posla.

- U posljednjih desetak dana interesovanje za stanove je slabo i gotovo ga nema – rekli su iz As nekretnina i navode da je na pad interesovanja najviše uticao povratak virusa, mada ne isključuju i druge faktore. - Moguće da je do interesovanja došlo zato što su potencijalni kupci stanova vjerovatno očekivali neku korekciju cijena naniže, što se nije nešto desilo jer su cijene ostale uglavnom kao što su bile i početkom godine – kazali su iz ove agencije.

U As nekretninama smatraju da potencijalni kupci uglavnom čekaju neko bolje vrijeme za kupovinu, očekujuči pad cijena stanova tokom jeseni i zime.

- Gledajući logično sadašnju situaciju, kada nema turizma, kad je ekonomija slaba i kada je slaba tražnja za stanovima, za očekivati je da će pasti cijene stanova na jesen i u zimu – rekli su iz ove agencije.

Mira Radović navela je da su, za razliku od prodaje, cijene izdavanja stanova poprilično snižene i to oko 15 do 20%.

- Očekivala sam da će sad biti zahtjeva za zakup stanova od studenata, kao uvijek u ovo vrijeme jer ljudi sa Primorja obično za djecu koja su na fakultetu u ovo vrijeme traže stanove, jer već početkom avgusta obično sve bude zauzeto, međutim mi imamo par dobrih stanova za izdavanje u ponudi, ali interesovanja nema – kazala je Radović.

Ona smatra da je interesovanje za zakup slabo zato što potencijalni zakupci još uvijek čekaju, jer ne znaju da li će se na fakultetima nastava odvijati na klasičan način ili će opet biti organizovana onlajn predavanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.