NavMenu

Crna Gora pokušava da sačuva Montenegro Airlines - Neophodno razviti mrežu direktnih letova i afirmaciju "code share" ugovora

Izvor: Mina Nedjelja, 28.06.2020. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Crnoj Gori je neophodan nacionalni avio-prevoznik, jer je to jedina prava veza sa svijetom, saopštio je izvršni direktor Montenegro Airlinesa (MA), Vlastimir Ristić i poručio da će menadžment pokušati da sačuva tu kompaniju i građane učini ponosnim na nju.

- Mi u Crnoj Gori sada pokušavamo da sačuvamo kompaniju i učinimo je takvom da svi građani budu ponosni na nju. Neophodno je da u svakodnevnom životu i radu sačuvamo kopču sa svijetom, koja je postavljena na savremen način i koja uspjeva da odoli brojnim iskušenjima, među kojima je i pandemija koronavirusa - rekao je Ristić u intervjuu agenciji Mina-business.

On je kazao da MA pokušava da se razvija u dva pravca, od kojih se prvi odnosi na mrežu direktnih letova.

- Prije svega pokušavamo da unaprijedimo mrežu svojih linija, odnosno da je postavimo tako da obuhvati najveći broj povezanih letova, da ujedno tačke koje su turistička kretanja i središta dijaspore povežu sa zemljom. Na tome ćemo intenzivno raditi - poručio je Ristić.

On je dodao da drugi pravac razvoja podrazumijeva afirmaciju takozvanih "code share" ugovora, odnosno prodaju avio-kapaciteta na destinacijama gdje MA ne saobraća. Na taj način se povećava avio-dostupnost Crne Gore, jer putnik jednom kartom, koju proda MA ili partnerska kompanija, može otići bilo gdje u svijetu.

- Lijep primjer za to je saradnja sa kompanijom Air Serbia. Putnik može sa jedinstvenom kartom MA otputovati za Njujork i da to bude zajedničko putovanje - naveo je Ristić.

On smatra da je to značajno za MA, prije svega za nivo putničke avio-vidljivosti. Na taj način mreža MA postaje vidljivija, a Crna Gora dostupnija.

- Pokušavamo da pojačamo prisutnost i budemo bliži potencijalnim putnicima, da na taj način dođemo u situaciju, ne samo povećanja putnika, već generatora kretanja, da putnici koji dolaze zbog tradicionalnih veza, afirmišu Crnu Goru kao destinaciju u svojim okruženjima i generišu kretanje koje neće biti uslovljeno tradicionalnim vezama, već možda turističko ili poslovno - saopštio je Ristić.

On je poručio da će se MA intenzivno truditi da se razvija u oba pravca.

Ristić smatra da je primjereno da se MA orijentiše u odnosu na zemlje okruženja, u kojem, pored Crne Gore, avio-kompanije imaju Srbija i Hrvatska, dok je sa Slovenijom to bio slučaj do skoro. On je podsjetio i da Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Abanija, i pored brojnih pokušaja, nijesu uspjele da naprave avio-kompaniju.

- Mi želimo da održimo tu jedinu pravu vezu koju Crna Gora ima sa svijetom - poručio je Ristić.

On je podsjetio da Srbija, Hrvatska i Slovenija imaju izuzetnu automrežu, sjajne autoputeve, dobre željeznice i da intenzivno u njih ulažu.

- Te države su u odnosu na Crnu Goru privilegovane, jer su bliže značajnim emitivnim tržištima kada je riječ o turističkim i poslovnim kretanjima, pa ipak ulažu u svoje nacionalne aviokompanije. I ne samo da ulažu, već im one služe na ponos - rekao je Ristić.

On je saopštio da je situacija u crnogorskom nacionalnom avio-prevozniku veoma složena, a da razlozi za to imaju karakter poslovnog nasljeđa, kao i novonastalih problema usljed epidemije koronavirusa.

Ristić je podsjetio da je Vlada u decembru donijela Zakon o sanaciji i konsolidaciji MA, s namjerom da sačuva kompaniju i novim ulaganjem omogući normalno poslovanje. Zakon se, kako je dodao, još ne primjenjuje, dok novi problem s pandemijom intenzivno traje, što dodatno komplikuje rad i perspektivu MA.

- Kadrovsko stanje u MA je u većini neodgovarajuće u odnosu na zahtjevnost posla koji treba obavljati. Lojalnost većine zaposlenih prema kompaniji je jako ugrožena, nedovoljno afirmisana sa aspekta značaja koji predstavlja i u dužem trajanju svedena na nemogućnost drugog izbora - kazao je Ristić.

Posebna stvar su, kako je saopštio, tužbe zaposlenih kojima je kompanija izložena. Te tužbe se tiču prava iz radnog odnosa iz dugog perioda unazad, a sada uz kamate i sudske troškove intenzivno dolaze na naplatu.

Ristić je dodao da, pored osnovanih, postoje i ozbiljna potraživanja zaposlenih za koje nema pravog osnova.

- Tu borbu vodimo pred nadležnim sudovima, ali ta okolnost, dodatno, finansijski iscrpljuje kompaniju, i potrebno je mnogo napora i vremena da se iz ovog izađe - smatra Ristić.

On je kazao da ima kolega koji nijesu išli tim putem, već su postupajući savjesno, svjesni situacije, pokazali razumijevanje i strpljivost u izvršenju obaveza kompanije prema njima i to u odnosu na obostrano nesporna prava.

- Kompanija će posebno voditi računa da sačuva takve zaposlene i omogući im kvalitetne prilike za dalji rad i razvoj u poslovima koje rade. Sa druge strane, korona kriza traje, i nije moguće ozbiljno predvidjeti kraj - saopštio je Ristić.

On je dodao da otvaranje granica, koje je preduslov rada MA i koje neminovno predstoji, nosi povećan epidemiološki rizik, ali avio-kompanija čini sve da zaštiti putnike.

- Mogu zaista pozvati potencijalne putnike da bezbjedno lete sa nama, naravno uz poštovanje i ne previše zahtjevnih mjera zaštite koje se praktikuju na aerodromima i u avionu - poručio je Ristić.

MA svoje planove, prema njegovim riječima, sada prilagođava kratkim rokovima, trudeći se da afirmiše prilagodljivost okolnostima i sačuva potencijale firme, koliko je god to moguće u postojećim okolnostima.

- Za sada uspijevamo u tome - rekao je Ristić.

On je podsjetio da je MA u periodu pandemije pokazao društveni značaj i funkciju i dovezao kući više hiljada građana, čime je usrećio brojne porodice.

- Standardnim pokazateljima poslovanja, nije moguće predstaviti efekte i značaj tih aktivnosti. Osim prevoza građana, obavljan je i prevoz sanitetskog materijala i opreme u momentima kada su sati pristizanja imali ozbiljan značaj. Ne treba na to podsjećati, jer vjerujemo da građani pamte, ali treba istaći da se slično može ponoviti i da o toj okolnosti treba voditi računa kada govorimo o troškovima poslovanja, važnosti i opravdanosti postojanja avio-kompanije uopšte - saopštio je Ristić.

On je dodao da pandemija uveliko traje, a da je MA u četvrtoj sedmici održavanja saobraćaja i to skoro bez ičije pomoći.

- Druge kompanije ne lete, jer komercijalni interes još ne postoji zbog stepena ograničenosti putovanja, ali MA je svjestan svog društvenog značaja i, u granicama realnih mogućnosti, od 12. juna čini Crnu Goru povezanom sa svijetom - naveo je Ristić.

On smatra da je usvojeni plan sanacije i konsolidacije MA druga šansa za kompaniju i da u njoj moraju biti svjesni odgovornosti da se on na racionalan način primijeni.

- Ono što daje posebnu vrijednost tom zakonu je što, osim prevazilaženja postojećih problema, u čemu kompanija bez pomoći, zasigurno nebi uspjela, ozbiljno tretira budućnost avio-kompanije, dajući joj šansu kupovinom aviona - rekao je Ristić.

On je to ilustrovao primjerom prema kojem se troškovi mogu predstaviti engleskim kodom ACMI - avion, posada, održavanje i osiguranje, gdje prvo slovo, odnosno kupovina ili iznajmljivanje aviona predstavlja najveći trošak.

- Tu postaje jasno koliko olakšanje za kompaniju predstavlja oslobađanje od te vrste izdatka. To zaista otvara mogućnost da se kompanija najprije stabilizuje kod dobavljača, zatim u odnosu na državna davanja, a potom i kadrovski ojača, dovođenjem kvalitetnijih, ali naravno i finansijski zahtjevnijih ljudi u kompaniju - kazao je Ristić.

On je poručio da MA mora vremenom postati i "fabrika" avio-kadrova, dajući mogućnost rada i profesionalne afirmacije završenim visokoškolcima koji žele i usuđuju se da rade u tako prestižnoj, ali i zahtjevnoj djelatnosti.

- U konačnom, na srednji rok, sve navedeno će dovesti do opšte stabilizacije kako rada kompanije, tako i njenog doprinosa privredi uopšte - zaključio je Ristić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.