NavMenu

Održan seminar "Poreska kontrola u oblasti građevinarstva" - Obukom do većeg poštovanja poreskih propisa u građevini

Izvor: eKapija Srijeda, 10.06.2020. 14:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Veliki broj poreskih obveznika prepoznao je važnost potrebe za tumačenjem poreske politike, pa je Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Poreskom upravom, organizovala seminar na temu "Poreska kontrola u oblasti građevinarstva", namijenjen privrednicima koji posluju u ovoj djelatnosti.

Riječ je o prvom seminaru koji se odnosi na tumačenje propisa iz oblasti poreske politike i rezultat je zajedničkih aktivnosti na izgradnji povoljnijeg poslovnog ambijenta. U saradnji sa Poreskom upravom, u narednom periodu biće organizovano nekoliko edukacija na sličnu temu, saopšteno je na sajtu Poreske uprave.

Prema riječima direktora Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Mladena Perazića, veliki broj poreskih obveznika prepoznao je važnost potrebe za tumačenjem poreske politike, što je podstaklo organizaciju seminara.

- Cilj poreskih kontrola je uočavanje eventualnih formalnih i suštinskih nedostataka i blagovremeno davanje predloga za njihovu korekciju. Ova naša zajednička aktivnost je dio šireg programa kojim želimo da informišemo poreske obveznike o pravilnoj primjeni propisa - rekao je Perazić.

Predavačica je bila Gordana Pejović, pomoćnica direktora Poreske uprave u Sektoru za velike poreske obveznike.

- Poreska uprava sprovodi program za obezbjeđenje poštovanja poreskih propisa od strane poreskih obveznika koji posluju u građevinskoj industriji. Program je zasnovan na pristupu tretmana poreskih obveznika na osnovu utvrđenog rizika, imajući u vidu da građevinska industrija, uz turizam i ugostiteljstvo, predstavlja vodeću privrednu granu u Crnoj Gori, koja posjeduje značajan potencijal za ekonomski i fiskalni rast, ali i koja nosi i značajne rizike vezane za poštovanje poreskih propisa - istakla je Pejović.

Takođe je naglasila da se očekuje da implementacija programa doprinese povećanju broja obveznika registrovanih u građevinskoj industriji, kao i većem poštovanju poreskih propisa, te uspostavljanju kvalitetnijeg poslovnog ambijenta i sankcionisanju nelojalne konkurencije na tržištu u oblasti građevinarstva.

Tokom seminara, privrednicima su kroz praktične primjere ilustrovane odredbe zakona kojima se tretira promet ostvaren u građevinskoj industriji, prezentovani rezultati postupaka inspekcijskog nadzora do sada izvršenog kod ove kategorije poreskih obveznika, kao i date smjernice za lakše ispunjavanje obaveza, posebno u oblasti poreza na dodatu vrijednost i radnih odnosa, gdje je prepoznat najveći stepen rizika po poštovanje poreskih propisa.

Nakon prezentacije, učesnicima seminara je omogućeno da, kroz postavljanje pitanja, otvore dijalog na ovu temu koja je izazvala značajno interesovanje privrede.

Seminar je održan u prostorijama Privredne komore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.