NavMenu

Za 617 proizvođača 834.000 EUR bespovratne podrške - Proizvođačima sa sjevera 66% podrške, najveće interesovanje u Bijelom Polju

Izvor: eKapija Utorak, 09.06.2020. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Kroz agrobudžet za ovu godinu, 617 poljoprivrednih gazdinstava, od čega dvije trećine iz sjevernih opština, ostvarilo je bespovratnu podršku u iznosu do 50% investicije za nabavku mehanizacije i opreme. Ukupno je investirano 1,7 mil EUR, a Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je isplatilo bespovratnu podršku od 834.000 EUR, saopšteno je iz ovog Vladinog resora.

Predstavljajući rezultate javnog poziva za dodjelu ove podrške u okviru radne posjete Bijelom Polju, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović ocijenio je da su i ovi dobri rezultati potvrda najavljenog - da je ovogodišnji agrobudžet izdašan, domaćinski, razvojni i da će biti nova šansa za veliki broj korisnika.

- Rezultati potvrđuju da se, i pored velikih izazova sa kojima smo se suočili zbog pandemije koronavirusa u proteklih pet mjeseci, sve mjere i programi ovogodišnjeg agrobudžeta nesmetano realizuju - rekao je Simović.

Ministar je podsjetio i da je, u cilju ublažavanja posljedica pandemije, poljoprivrednicima i ribarima Vlada obezbijedila i dodatne mjere podrške - avansnu isplatu premija u stočarstvu i biljnoj proizvodnji; plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede; jednokratnu podrška korisnicima staračkih naknada; jednokratnu pomoć privrednim ribarima; intervencije na tržištu u cilju održavanja stabilnosti tržišta i dohotka proizvođača; povoljne krediti za nabavku obrtnih sredstava; plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu.

- Po dobroj praksi, rezultati javnog poziva za podršku nabavci mehanizacije predstavljeni su na terenu. Danas, u Bijelom Polju, u selu Kneževići, kod vrijednog domaćina Željka Bojovića, zajedno sa domaćinom lokalne uprave, predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem - rekao je Simović.

On je istakao da je za javni poziv za dodjelu podrške nabavci mehanizacije vladalo veliko interesovanje, kao i prethodnih godina, te da je zbog toga trajao svega desetak dana.

Poljoprivrednici su nabavili 1.382 komada poljoprivrednih mašina i opreme koji će im pomoći da olakšaju proizvodnju, povećaju produktivnost i konkuretnost svoje proizvodnje.

Potpredsjednik Simović izrazio je zadovoljstvo što je 66% podrške isplaćeno proizvođačima sa sjevera, od čega je najviše bilo korisnika iz Bijelog Polja (113), što je jedan od razloga predstavljanja rezultata u ovoj opštini.


Potpredsjednik je saopštio da je ukupno za četiri godine, samo kroz ovu mjeru, nabavljeno preko 5.500 komada mehanizacije i opreme, u šta je investirano 6,4 miliona i isplaćena bespovratna podrška u iznosu od 3,2 mil EUR.

- Nastavljamo sa ovom i sa svim drugim mjerama još više i izdašnije. Pokazali smo da odgovorno i zajedno možemo ostvariti dobre rezultate. Upravo danas svjedočimo rezultatima jedne takve saradnje. Saradnje između Vlade, odgovorne lokalne samouprave i vrijednih domaćina. Pred nama su nove pobjede, koje ćemo zajedno obilježavati i zajedno se radovati novim iskoracima - poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je od 617 korisnika na nivou Crne Gore, 113, odnosno više od 18% iz opštine Bijelo Polje.

To, kako je naglasio, pokazuje da se u Bijelom Polju vrijedno radi i da se rezultati toga rada vide kroz nove investicije u opremu, mehanizaciju, nove zasade.

- Poljoprivredni proizvođači iz Bijelog Polja kroz ovaj javni poziv nabavili su 17 motokultivatora, 35 motokosačica, 12 samohodnih freza, 8 traktorskih kosačica, 32 sakupljača sijena, 15 traktorskih freza, 18 prikolica i druge opreme - rekao je Smolović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Energija, Industrija

Green Grow Energy na Logističko distributivnom centru kompanije Voli gradi najveću solarnu elektranu na krovu u CG

Green Grow Energy gradi na krovu Logističko distributivnog centra (LDC) kompanije Voli u Podgorici najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori. Ova kompanija pobijedila je na tenderu koji je Voli raspisao ranije. Kako je objavljeno na sajtu kompanije Green Grow energy, solarna elektrana Voli je dobila sve potrebne saglasnosti i dozvole i nalazi se u fazi realizacije. - Sa ukupno ugrađenih 4.100 solarnih panela i 20 invertora, ukupne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.