NavMenu

Korona oživjela crnogorsko selo - Veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma, broj registrovanih domaćinstava mogao bi da se duplira u narednih pet godina

Izvor: Mina Ponedjeljak, 18.05.2020. 08:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Crna Gora je na putu da postane prva corona free destinacija, pa bi se ruralni turizam mogao razviti, a broj seoskih domaćinstava povećati čime bi sjever zemlje zaživio, ocijenila je predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, Anka Kujović.

- Ukoliko se poveća tražnja, sadašnji broj od 100 registrovanih seoskih domaćinstava će se udvostručiti tokom narednih pet godina - kazala je Kujović Pobjedi.

Najveći broj registrovanih seoskih domaćinstava bilježi se u opštinama na sjeveru, pri čemu se izdvajaju Berane i Andrijevica, odnosno zona Bjelasice i Komova.

- Ovaj prostor se posebno izdvaja jer je tu veoma aktivna Regionalna razvojna agencija Bjelasica, Komovi i Prokletije. Oni već godinama unazad podstiču seoska domaćinstva da se registruju, pomažu im kroz brojne projekte koje realizuju u vidu organizovanja brojnih obuka na razne teme, povezuju domaćinstava sa agencijama i promovišu - navela je Kujović.

Prepoznajući značaj ruralnog turizma kao posebnog oblika turističkog proizvoda koji pruža uslove za zadovoljenje potreba sve većeg broja turista koji teže zdravom načinu života i traže doživljaje koji podrazumijevaju zadovoljstvo u prirodi, tradicionalnoj kuhinji, gostoprimstvu gazdinstava u ruralnim područjima, uživanje u tradiciji i očuvanim običajima i drugim autentičnim iskustvima, Vlada je na predlog Ministarstva održivog razvoja i turizma, krajem prošle godine donijela Program razvoja ruralnog turizma do naredne godine, sa Akcionim planom.

- S druge strane, zakonskom regulativom i podzakonskim aktima stvorene su pretpostavke za podizanje nivoa kvaliteta usluge u ovom segmentu turističke ponude - rekla je Kujović.

Ona je dodala da se snažna podrška razvoju ruralnog turizma ogleda i kroz obezbjeđenje finansijskih sredstava Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koja su usmjerena, ne samo za povećanje broja seoskih domaćinstava, već i za diverzifikaciju i specijalizaciju ponude koja je jedna od bitnih komponenti za dalji razvoj tog oblika turizma.

Prema njenim riječima Program razvoja ruralnog turizma sa Akcionim planom do naredne godine na sistematičan i planski način definiše smjernice razvoja ruralnog turizam.

- Ruralni turizam je prepoznat kao važna forma turizma, posebno za očuvanje crnogorskog sela i dalji razvoj integralne turističke ponude. Sam Program predviđa niz inovativnih rješenja i smjernica posebno u dijelu razvoja ruralno-turističkih iskustava, očuvanju autentičnosti i razvoja komfora, inoviranja proizvoda, pozicioniranja ruralnog turizma, digitalizacije promocije i prodaje, jačanja preduzetničkih kapaciteta i drugo - dodala je Kujović.

Sastavni dio Programa je, kako je navela, detaljni Akcioni plan koji precizno definiše aktivnosti, odgovornosti, rokove i indikatore izvršenja.

- Naredne tri godine će uveliko odrediti dalji razvoj ruralnog turizma. Stoga, navedeno predstavlja veliku šansu za sve učesnike u formiranju turističkog proizvoda, posebno seoska domaćinstva, ali i obavezu da svi radimo posvećeno i odgovorno na realizaciji predviđenih mjera i aktivnosti - ocijenila je Kujović.

Ona je objasnila da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma drugu godinu zaredom u okviru Programa podsticajnih mjera definisalo i mjeru koja je usmjerena na unapređenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima.

Cilj Programa je poboljšanje i razvoj ponude u ruralnom turizmu, podizanje nivoa kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima, podrška održivosti turizma u tim domaćinstvima i unapređenje njihove konkurentnosti.

- Budžet za ovu mjeru podrške za prethodnu i ovu godinu iznosio je 50.000 EUR, prijavilo se 51 domaćinstvo, a sredstva je dobilo 31 domaćinstvo u 15 opština - dodala je Kujović.

Ona smatra da se kroz tu mjeru podrške podstiču gazdinstva koja su registrovana i koja održavaju poljoprivrednu proizvodnju i život na selu.

- To su stalni stanovnici sela kojima treba omogućiti da dalje razvijaju svoja domaćinstva kao mjesta novih turističkih iskustava - rekla je Kujović.

Prema njenim riječima, donošenje Programa razvoja ruralnog turizma je najvažnije sredstvo promocije i umnogome olakšava razvoj i promovisanje u narednom periodu.

- Zatim, finansijske mjere podrške Ministarstva održivog razvoja i turizma, namijenjene registrovanim seoskim domaćinstvima su efikasno sredstvo za opšte promovisanje i podsticanje novih inicijativa i ideja u ruralnom turizmu - kazala je Kujović.

Nacionalna turistička organizacija (NTO) je u okviru svojih mnogobrojnih aktivnosti realizovala značajan broj aktivnosti u cilju promocije ruralnog turizma. Organizovane su studijske grupe novinara i turoperatora koji su, u okviru programa posjete, imali priliku da posjete ruralna područja, kako na sjeveru, tako i u centralnoj i južnoj regiji države.

- Takav fokus doprinio je promociji u brojnim stranim časopisima o tradicionalnim crnogorskim običajima, kulturi, gastronomiji i načinu života u selima. Potvrda progresa u ovom dijelu turističke ponude je i dodjela tradicionalne godišnje nagrade za najbolje u turizmu - WBA. Nagradu za prošlu godinu dobilo je seosko domaćinstvo Samelova koliba, Ermine Redžematović, koje se nalazi na Prokletijama - kazala je Kujović.

Urađen je i Mali priručnik za seoska domaćinstva koji nudi korisne savjete i smjernice za razvoj ugostiteljske djelatnosti u seoskim domaćinstvima, sa riječnikom korisnih izraza na četiri svjetska jezika - engleski, njemački, ruski i francuski. Može se preuzeti na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

- Takođe, publikovana je i brošura kojom su obuhvacena sva registrovana seoska domaćinstva. Brošura je prevedena na njemački i engleski jezik i dijeli se na sajmovima na kojima učestvuje NTO. Brošura se može preuzeti sa sajta NTO - poručila je Kujović.

Postupak registracije ugostiteljske djelatnosti za seoska domaćinstva je pojednostavljen i predstavlja važan podstrek za uvođenje postojećih biznisa u legalne tokove.

Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu predviđeno je da ugostiteljske usluge u seoskom domaćinstvu može pružati privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili pojedinac koji je upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava. Odobrenje za obavljanje djelatnosti izdaje ministarstvo nadležno za poslove turizma.

Kujović je kazala da su ostali detalji za pružanje usluga u seoskom domaćinstvu i njihovo registrovanje definisane Pravilnikom o minimalno tehničkim uslovima, uslovima za kategoriju i načinu kategorizacije objekata u kojima se pružaju usluge u seoskom domaćinstvu.

Uredno registrovana djelatnost je, kako smatra, preduslov održivog i odgovornog razvoja turizma.

Kujović je podsjetila da seoska domaćinstva nude raznovrsne sadržaje - posebne ponude odnose se na specifičnosti kraja u kojem se nalaze, raznovrsne atrakcije i aktivnosti u prirodi.

Prema njenim riječima izdvajaju se vinarije, proizvođaci maslinovog ulja i sira, domaćinstva koja nude rekreaciju i fizicke aktivnosti, umjetničke programe, zanatske aktivnosti i gastro-sadržaje.

- Važno je napomenuti da se značajan broj njih razvija u pravcu samostalnih atrakcija, dok ostali predstavljaju važan komplementarni sadržaj kupališnom i ski-turizmu. Oba strateška pravca razvoja i rasta su neophodna za Crnu Goru i posebno ruralni prostor, imajući u vidu da je cilj razvoja ruralnog turizma usmjeren ka razvoju diverzifikovane i autentične ruralne turističke ponude koja će stvoriti osnov za poboljšanje životnog standarda stanovništva u ruralnom području i zaustavljanje depopulacije ruralnih područja - zaključila je Kujović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.