NavMenu

AMM uputila nove preporuke Vladi - Što prije adaptirati turističku privredu, zaštititi domaću proizvodnju i osnaživati direktne strane investicije

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.05.2020. 14:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Upravni odbor Asocijacije menadžera uputio je danas Vladi Crne Gore dopis sa 20 novih preporuka u cilju prevazilaženja ekonomske krize.

- Što se prije efikasnije suočimo sa problemima i izazovima u privredi, veća je vjerovatnoća da možemo umanjiti neminovne posljedice. Situacija zahtijeva stalno praćenje pokazatelja i reakcije - saopšteno je iz AMM.

Kako se navodi u dopisu, od trećeg seta mjera očekuje se da imaju dugoročniji tj. strateški karakter kao i jasno razdvajanje mjera ka podršci oporavka privrede i mjera usmjerenih ka socijalno ugroženim kategorijama.

- Iako kriza nije izazvana ekonomskim razlozima ona se može posmatrati i kao šansa da se upravo sada suočimo sa dubiozama koje su u manjem ili većem obimu prisutne, poput visokog nivoa javne potrošnje, naglašene uvozne zavisnosti, različitih biznis barijera, sive ekonomije, sporosti administracije pretežno na lokalnom nivou i nedovoljno stimulativnog ambijenta za preduzetništvo - kažu iz AMM.

Ističu i da ova situacija može biti prilika da efikasno i sistematski riješe ta pitanja.

- Ovakav pristup bi mogao biti jedna od polaznih tačaka u kreiranju trećeg seta mjera ali i svih narednih, jer će nam razvoj situacije nametati permanentne reakcije i unapređenje donijetih mjera. Pozdravljamo konsultacije koje Vlada obavlja sa uglednim ekonomistima, naučnicima, poslovnim organizacijama i drugim relevantnim subjektima. Odlučno liderstvo i menadžerska znanja posebno kada je u pitanju upravljanje krizama, danas je važnije nego ikada. Ne treba dozvoliti da bilo koji razlozi, politika i neodlučnost usporavaju i uguše vraćanje privrede u maksimalno moguću funkciju - smatraju u Asocijaciji.

U suočavanju sa zdravstvenom krizom ljekari - struka su vodili glavnu riječ. Taj model treba primijeniti i kada je u pitanju rješavanje ekonomske krize.

- Beskompromisno koncipiran pristup, zasnovan na otvorenosti i uvažavanju kompetentnih i dobronamjernih prijedloga i sugestija, bez obzira sa koje strane dolazili, mogu biti formula zajedničkog uspjeha - smatraju u AMM.

Kako navode, podrška privredi treba biti bazirana na degeneralizacijii i što manjoj birokratiji. Najveća pomoć privredi je borba sa sivom ekonomijom i jasni i jednostavni uslovi i principi poslovanja.

- Takođe, naša turistička ponuda se mora među prvima adaptirati tako da bude atraktivna u ovim vremenima. Ako sada izgubimo šansu, kratkoročna pomoć države neće puno značiti na duge staze. Naša šansa je u tome da omogućimo bezbjedno ljetovanje. Očekujemo da se naprave dogovori sa vladama zemalja regiona a i drugim državama, u smislu priznavanja testova i slično - poručuju iz Asocijacije menadžera.


Naglašavaju i važnost okretanja domaćem IT sektoru.

- Ne trebamo gubiti vrijeme i novac čekajući skupa strana rješenja jer je i ovih dana naša IT zajednica pokazala da ima dovoljno stručnih ljudi koji mogu ponuditi kvalitetna, primjenjiva i jeftinija rješenja. Mnogo snažnije insistirati i dati prioritet na ubrzanoj digitalnoj transformaciji, automatizaciji procesa i objedinjavanju baza podataka. Privreda i građani trebaju završiti sve svoje potrebe na jednom mjestu i kroz on-line kanale, uz nedvosmisleno priznavanje elektronskih dokumenata u poslovanju. Smatramo da je sada pravi trenutak za realizaciju i inicijative PKCG-a i AMM-a za formiranje Digitalne koalicije, u cilju što brže digitalne transformacije kako bi iskoristili sve prednosti tog procesa za privredu i građane - kažu iz Asocijacije.

Izrazili su i očekivanje da se nastavi podrška i zaštita domaćih programa proizvodnje i još snažnije radi na atraktivnosti Crne Gore u cilju privlačenja stranih direktnih investicija.

Kompletna lista preporuka dostupa je na sajtu AMM-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.