NavMenu

MMF predviđa smanjenje privrednih aktivnosti u cijelom regionu - Ukoliko kriza ne potraje, u 2021. se očekuje snažan oporavak ekonomija ZB

Izvor: Tanjug Četvrtak, 14.05.2020. 09:41
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond predviđa smanjenje privrednih aktivnosti u 2020. godini u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana, sa padom od tri odsto u Srbiji do devet odsto u Crnoj Gori, izjavio je šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa.

- Te projekcije pretpostavljaju potpuno otvaranje ekonomija u drugoj polovini godine, kao i da ne bude drugog talasa infekcije - rekao je za Tanjug Sosa, koji je u srijedu učestvovao na onlajn predstavljanju regionalnih ekonomskih perspektiva EBRD-a za maj 2020. i okruglom stolu sa MMF-om i Svjetskom bankom na temu "Povratak poslu kao i obično Ekonomije Zapadnog Balkana nakon pandemije koronavirusa".

Kako je kazao, prognoze MMF-a uglavnom se podudaraju sa projekcijama EBRD-a za Zapadni Balkan.

Sosa kaže da su ključni "kanali prenosa" pad spoljne tražnje usled smanjivanja ekonomskih aktivnosti kod glavnih trgovinskih partnera, zatim pad aktivnosti u turizmu, kao i doznake i direktna strana ulaganja koji su znatno pogođeni blokadom.

MMF, ipak, projektuje snažan oporavak ekonomskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu u 2021. godini, istakao je Sosa i dodao da bi taj rast dostigao između 6,5 i osam odsto, osim u BiH gdje bi dostigao 3,5%.

Sosa je napomenuo da kod tog osnovnog scenarija, ipak, postoje i značajni rizici, s obzirom da izbijanje epidemije može da bude dugotrajnije nego što se trenutno očekuje ili bi moglo već tokom ove godine da dođe do novog skoka pozitivniih na virus Covid-19.

- Nesigurnost po tom pitanju bi mogla uticati na ulaganja u privatnom sektoru i potrošnju više nego što je to trenutno predviđeno. Takođe, rast ključnih trgovinskih partnera EU mogao bi biti manji od očekivanog.

Štaviše, navodi Sosa, slaba potražnja u sektorima koji su teško pogođeni, kao što su putovanja, ugostiteljstvo, zabava i maloprodaja može biti duža nego što se predviđa.

- Na fiskalnom planu, projekujemo značajan porast fiskalnog deficita i nivoa javnog duga širom regiona u 2020. To je rezultat i nižih ekonomskih aktivnosti i fiskalnih mjera koje su preduzete za podršku privredi i zapošljavanju - rekao je stručnjak MMF-a.

MMF očekuje da će se fiskalni deficit smanjiti na održivi nivo tokom 2021. godine, kako se ekonomije u regionu budu oporavljale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.