NavMenu

Sa brodova i kruzera u Crnu Goru vraćeno 125 pomoraca - Uskoro realizacija evakuacionih planova svih kompanija

Izvor: Mina Srijeda, 06.05.2020. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/pixelRaw)Ilustracija
Više od 125 pomoraca iz Crne Gore do sada je vraćeno avionskim ili drumskim saobraćajem, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova i dodali da njihov povratak još traje u okviru trenutnog otvorenog koridora u Sofiji, Amsterdamu, Frankfurtu i Zagrebu.

Iz Minstarstva su Danu kazali da su pomorci vraćeni iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Brazila, Kanarskih ostrva, Turske, Japana, Velike Britanije, Španije, Portugala, Italije, Francuske, Njemačke, Holandije.

Iz Ministarstva su, odgovarajući na pitanja u vezi statusa pomoraca koji su preko 45 dana na vodi, bez izlaska sa brodova, kazali da očekuju da će se uskoro realizovati evakuacioni planovi svih kompanija da se pomorci vrate kući, uključujući plan kompanija Royal Caribbean i MSC, koje još nijesu počele sa iskrcavanjem, već to planiraju narednih dana.

Iz resora ministra Srđana Darmanovića su saopštili da su zajedno sa diplomatskom mrežom, od izbijanja pandemije koronavirusa, krenuli sa prikupljanjem podataka o svim crnogorskim pomorcima koji su trenutno angažovani, nezavisno od izražene želje za organizovanim povratkom.


- Prema informacijama kojima Ministarstvo trenutno raspolaže, ukupan broj pomoraca i članova posade koji se nalazi u inostranstvu je oko 510 - dodali su iz Ministarstva.

Najveći broj crnogorskih državljana, njih 250, plovi kruzerima Royal Caribbean, a značajan broj i kruzerima Norwegian Cruise Line, Carnival Cruise Line, MSC i drugim manjim kompanijama.

- Do sada je preko 140 državljana zatražilo pomoć od Ministarstva ili diplomatsko-konzularne mreže za povratak, dok su se preostali posredno interesovali, preko kolega sa broda ili posredstvom brodskih vlasti za eventualni povratak - zaključili su iz Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.