NavMenu

Počela onlajn nastava za osnovce i srednjoškolce - UčiDoma na tri TV kanala, sajtu i Youtube-u

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 23.03.2020. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo prosvjete)
Više od 300 snimljenih predavanja u nekoliko dana, 100 uključenih nastavnika, emitovanje nastave na tri TV kanala i njena dostupnost na e-platformama, samo su dio onoga što je u nekoliko dana urađeno u prosvjeti, a uz veliku podršku partnera, kako bismo kreirali novi koncept učenja na daljinu #UciDoma. To je na današnjem predstavljanju sistema #UciDoma poručio ministar prosvjete Damir Šehović.

- Važno je da saopštimo da nije vrijeme za paniku, vrijeme je za odgovornost! Nastava se može nadoknaditi, a ljudski život ne može. No, to ne znači da izazovnom poslu organizacije nastave u potpuno novim i značajno otežanim uslovima, treba da pristupamo površno, naprotiv - rekao je Šehović.

- #UciDoma nastava podrazumijeva emitovanje video materijala iz 14 predmeta, u skladu sa nastavni planom i to iz: matematike, crnogorskog, engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika, istorije, geografije, sociologije, hemije, biologije, fizike i informatike. Predavanja će biti emitovana na tri TV kanala - TVCG 2, MNE Sport 1 i MNE Sport 2, koji su preimenovani u kanale pod nazivom UčiDoma, i imaće gotovo 100% pokrivenost u Crnoj Gori, što znači da smo itekako vodili računa o jednakoj dostupnosti svoj djeci.

Nastava će se emitovati prema sljedećem rasporedu: od prvog do petog razreda osnovne škole na RTCG2 – Učidoma; od šestog do devetog razreda osnovne škole na UčiDoma1; od prvog do četvrtog razreda srednje škole na UčiDoma2.

Kako je istakao Šehović, materijal će biti dostupan na posebno pripremljenom YouTube kanalu Uči doma, koji je praktičan i pristupačan, sa plejlistama po razredima. Dodatno, obrazovni sadržaji za veliki dio stručnih predmeta biće obezbijeđeni od strane samih škola, prema Planu za online realizaciju nastave pripremljenom od strane Centra za stručno obrazovanje.

Video-materijal će se naći i na sajtu posebno izrađenom za ovu namjenu www.ucidoma.me. Osim toga, koristan sadržaj će nastavnici postavljati na posebnu platformu Portal za nastavnike, a oni će biti preuzimani na pomenuti UčiDoma sajt.

Dodatno, Ministarstvo je svim osnovnim i srednjim školama poslalo i poseban dokument u vidu smjernica za organizaciju nastave na daljinu. Upravo će direktor biti dužan da dostavlja Nedjeljne planove za realizaciju i praćenje nastave na daljinu. Za sve to se mogu koristiti brojni alati, poput Ofice365 paketa programa, koji je dostupan svim školama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.