NavMenu

Na sajmu "Gorska trpeza - sa planina sa ljubavlju" predstavljeno 75 tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda

Izvor: Mina Petak, 14.02.2020. 15:47
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Na sajmu tradicionalnih planinskih proizvoda i jela pod nazivom Gorska trpeza - sa planina sa ljubavlju, koji je počeo danas u šoping molu Delta city, predstavilo se 75 kvalitetnih i laboratorijski ispitanih proizvoda sa oko 40 porodičnih gazdinstava sa sjevera.

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) je saopšteno da je dvodnevni sajam organizovan kao kruna projekta Lokalna gastronomija kao dio turističke ponude.

- Projekat realizuje Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu Komove i Prokletije i NTO u cilju standardizacije tradicionalnih planinskih proizvoda, a sve u pravcu obogaćivanja gastronomske i ukupne turističke ponude lokalnim poljoprivrednim proizvodima - navodi se u saopštenju.

Iz NTO-a su kazali da je projektni tim, nakon konsultacija sa predstavnicima najvećih hotela, prikupio njihove zahtjeve u smislu normi koje poljoprivredni proizvodi moraju da zadovolje kako bi se našli u njihovoj ponudi.

- U skladu sa tim, 75 tradicionalnih proizoda je upakovano, označeno, registrovano i laboratorijski ispitano. Prvi put od uvođenja novog Zakona o bezbjednosti hrane imamo u ponudi čak 75 proizvoda sa malih gazdinstava koji potpuno zadovoljavaju sve zakonske norme i spremni su za tržište - dodali su iz NTO-a.


Projekat se sprovodi kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija, koji finansira Evropska unija (EU).

Kroz projekat su urađene gastro rute, kao novi turistički proizvod, a štampan je i kuvar tradicionalnih planinskih jela Gorska trpeza, na crnogorskom i engleskom jeziku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.