NavMenu

Na Klinici za urologiju otvorena nova operaciona sala - U planu nova ulaganja u zdravstvene ustanove

Izvor: eKapija Nedjelja, 19.01.2020. 22:57
Komentari
Podeli
(Foto: KCCG)
Na Klinici za urologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) otvorena je nova endoskopska sala, čija je vrijednost 435.000 EUR, a koja će omogućiti bolje i efikasnije organizovanje operativnog programa. To su u KCCG-u saopštili ministar zdravlja Kenan Hrapović i direktor te ustanove dr Jevto Eraković.

Hrapović je rekao da je Klinika za urologiju dobila novu operacionu salu, tako da će se tu ubuduće, kako je dodao, mnogo kvalitetnije i efikasnije organizovati i sprovoditi operativni program.

- I ova investicija, vrijedna 435.000 EUR, koja je obezbijeđena iz budžeta, dokaz je da Ministarstvo zdravlja predano radi na poboljšanju uslova za pružanje zdravstvenih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori - kazao je Hrapović.

On je naveo da je u protekle tri godine, Vlada Crne Gore, za jačanje tehnoloških i infrastrukturnih kapaciteta u KCCG-u, uložila preko 15 mil EUR.

- Samo u prošloj godini, uloženo je oko 4,4 mil EUR, od čega je 3,5 miliona investirano u opremu, a 0,9 u građevinske radove. Pored opremanja Klinike za urologiju, iz kapitalnog budžeta, u 2019, u KCCG-u je nabavljen linearni akcelerator vrijedan 2,2 mil EUR - kazao je Hrapović.

Vlada je za Hiruršku kliniku, kako je dodao, obezbijedila 174.000 EUR za nabavku opreme i instrumenata za minimalno invazivnu hirurgiju, koja će se koristiti u digestivnoj i abdominalnoj hirurgiji.

- Kada su u pitanju građevinski radovi, u prošloj godini iz državnog budžeta finansirani su radovi na rekonstrukciji Klinike za neurologiju (500.000 EUR), adaptaciji Stomatološke poliklinike (140.000 EUR), a završeni su i građevinsko-zanatski i elektro radovi na adaptaciji prostora Interne klinike, ukupne vrijednosti oko 173.000 EUR - naveo je Hrapović.

On je kazao da će i ove godine biti nastavljeno sa unapređenjem prostornih i tehnoloških kapaciteta u svim zdravstvenim ustanovama, kao i sa uvođenjem i primjenom najnovijih terapijskih i dijagnostičkih procedura.

Hrapović je najavio da će biti nabavljena tri digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke, koji će biti raspoređeni u bolnicama u Nikšiću i Beranama, dok će treći mamograf biti smješten u KCCG-u.

- Stavljanjem u funkciju ovih aparata ispuniće se potrebni preduslovi za obavljanje programa dijagnostičke i preventivne mamografiije za program ranog otkrivanja raka dojke u južnim i sjevernim opštinama - pojasnio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, Vlada će realizovati projekat izgradnje Klinike za infektivne bolesti i Klinike za kožne bolesti u krugu KCCG-a, čija je vrijednost 8,3 mil EUR.

- Takođe, Vlada će realizovati projekat izgradnje novog objekta Klinike za mentalno zdravlje KCCG-a čime će trajno biti riješen problem uslova i smještajnih kapaciteta mentalno oboljelih pacijenata. Ukupna vrijednost investicije je 5,7 mil EUR - rekao je Hrapović.

On je kazao da je država počela i realizaciju projekta izgradnje novog objekta Urgentnog centra KCCG-a čija je vrijednost 15,3 mil EUR.

- Rezultat zajedničkih aktivnosti u prethodnih godinu je uspješno sproveden tenderski postupak za informatizaciju KCCG-a, u kome će nakon više od deset godina biti implementiran informacioni sistem - naveo je Hrapović.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr Jevto Eraković, istakao je da KCCG i u ovoj godini nastavlja uspješne aktivnosti.

- Sa ponosom konstatujemo da danas otvaramo endoskopsku salu Klinike za urologiju, čiji je projekat preko 400.000 EUR i koji je podrazumijevao nabavku najsavremenije opreme za ovu vrstu dijagnostičkih i terapijskih procedura, a takođe i opremanje same endoskopske sale. Ovo je samo nastavak uspješnog rada Klinike za urologiju - kazao je Eraković.

On je podsjetio da je tim te klinike u protekloj godini počeo primjenu laparoskopskih meteoda gornjih mokraćnih puteva.

- Nakon toga se krenulo u intenzivnu edukaciju, a sve u cilju maksimalne upotrebe ove sale. Klinika za urologiju postiže dobre rezultata, ali sa nabavkom nove opreme, očekujemo da ti rezultati budu još bolji - kazao je Eraković.

On je rekao da na Klinici za urologiju radi sedam specijalista i 18 tehničara.

- Oni obave preko 600 operacija godišnje, preko hiljadu malih i srednjih intervencija. Očekujemo da te brojke, u ovoj godini, budu još veće. Mogu da izrazim zadovoljstvo, što će Klinika za urologiju ove godine biti pojačana sa još dvoje mladih ljekara, specijalista. Tako da stvaramo uslove da napravimo još veći iskorak u radu ovog segmenta KCCG-a - ukazao je Eraković, navodi se u saopštenju KCCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.