NavMenu

Lijekovi sa Liste jeftiniji nego u Srbiji i Hrvatskoj - Cijene diktiraju proizvođači

Izvor: RTCG Četvrtak, 09.01.2020. 12:28
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Cijene lijekova u Crnoj Gori, koji se nalaze na Listi lijekova i izdaju se na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno koje plaća država, niže su u odnosu na cijene u Srbiji i Hrvatskoj, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je agenciji MINA rekao da se u javnosti često manipuliše, pa se razlika u cijeni na komercijalnom tržištu za dvadesetak lijekova predstavlja kao nacionalni problem broj jedan, a riječ je o manje od jedan odsto lijekova u prometu sa liste koju plaća država Crna Gora.

Cijene na slobodnom tržištu, kako je objasnio, diktiraju isključivo proizvođači, jer distributeri i veledrogerije imaju propisanu veleprodajnu (6%) i maloprodajnu maržu (do 18%).

On je naglasio da su cijene lijekova u Crnoj Gori koji se nalaze na Listi lijekova, a izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno koje plaća država, niže u odnosu na cijene lijekova u referentnim zemljama - Srbiji i Hrvatskoj.

- Lista broji oko 1.170 hiljada lijekova različitih oblika i jačina, kvalitetne i savremene terapije. Prema analizi koju smo uradili, a u kojoj smo poredili cijene istih lijekova koje Crna Gora i Srbija imaju na Listi, crnogorska lista je jeftinija 2% - rekao je Hrapović.

Ministar je naveo da manje od jedan odsto lijekova ne može srušiti sliku o Listi od skoro 1.200 lijekova koju plaća Fond, a o čijem kvalitetu, kako je naveo, neprestano dobijaju pohvale od eminentnih stručnjaka iz regiona i šire.

Hrapović je kazao da u Ministarstvu očekuju da će nakon planirane izmjene Liste, i nakon pregovora koje su obavili sa farmaceutskim proizvođačima, lijekovi biti jeftiniji u poređenju sa istim sa Liste lijekova u Srbiji.

Kako je rekao, sve lijekove koje predlažu kritičari zdravstvenog sistema mogu uvrstiti na Listu, ali za to su potrebna dodatna sredstva u budžetu.


- Ne mislimo da to treba raditi ako na listi imamo odgovarajuću terapiju - rekao je Hrapović.

On je naglasio da građani ne treba da kupuju lijekove koji se nalaze na Listi, ukoliko ih ljekar propisao, a da bi ljekari trebalo da propisuju lijekove koji se nalaze na njoj i na taj način smanje izdatke iz džepa građana.

Hrapović je podsjetio da je Zakonom o lijekovima "organ državne uprave nadležan za poslove ekonomije vrši inspekcijski nadzor nad cijenama lijekova u prometu" i pozvao sve građane da nadležno Ministarstvo ekonomije obavijeste o drastičnim razlikama u cijenama na komercijalnom tržištu lijekova u Crnoj Gori.

- Na ovaj način upućujemo na propisani put za rješavanje ovog pitanja, pri čemu želimo da isti takav dopis dobijemo i mi u Ministarstvu zdravlja, jer ćemo razgovarati sa pojedinim proizvođacima na ovu temu - naveo je Hrapović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.