NavMenu

Prodaja akcija NLB banke podigla promet na Montenegroberzi

Izvor: Mina Nedjelja, 04.12.2022. 07:30
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Neznatan pad indeksa i milionski promet zbog prodaje akcija NLB banke, obilježili su sedmicu na Montenegroberzi koja je obilovala vijestima iz sektora energetike.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 i indeks MONEX oslabili su neznatno na 892,02 bodova, odnosno 12.634,23 poena.

Promet, realizovan kroz 16 transakcije, iznosio je 12,39 mil EUR i bio je 11,5 puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije NLB banke, 99,46%.

Na Montenegroberzi je u srijedu u blok transakciji prodato skoro 24% akcija NLB banke za 12,32 mil EUR.

Prodato je ukupno 3,68 miliona akcija banke ili 23,97% njihovog ukupnog broja, što odgovara udjelu na CK Zbirnom kastodi računu 2.

Cijena akcije u blok transakciji iznosila je 3,35 EUR. Zastupnik prodavaca bio je podgorički Bull and Bear, a kupca Erste banka.

Prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva 75,9% akcija posjeduje Nova ljubljanska banka, dok je vlasnik 23,97% dionica skriven iza CK Zbirnog kastodi računa 2. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u banci.

Porasle su akcije Solane Bajo Sekulić 11,6% na 1,73 EUR, Crnogorskog Telekoma 1,2% na 1,72 EUR, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) jedan odsto na 92 centa i Zetatransa neznatno na 95,1 cent.

Gubila je Elektroprivreda (EPCG) 3,4% na 3,1 EUR i Primorje Hotels & Restaurants i Plantaže neznatno na 2,97 EUR, odnosno 20,97 centi.

Cijena akcije Lovćen banke zadržala se na prošlosedmičnih 550 EUR, kao i fonda Trend na 5,3 centa.

I ove sedmice je u fokusu bila energetika.

Iz EPCG su još jednom ponovili da neće biti povećanja cijena električne energije građanima.

Iz Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) saopšteno je da ukoliko ne dođe do promjene cijene električne energije od snabdjevača, odnosno EPCG, račun za domaćinstva će u januaru naredne godine ostati na gotovo istom nivou kao u ovoj.

Takođe, predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, kazao je da je ta kompanija od 21. novembra izvezla električnu energiju u vrijednosti 25,6 mil EUR.

Kompanija je najavila i da će sredinom decembra raspisati javni poziv za projekat Solari 5000+ namijenjen domaćinstvima, preduzećima, kao i vlasnicima stanova manjih stambenih zgrada, do četiri sprata.

Predviđeno je da se realizacijom tog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 megavata (MW).

- Vrijednost projekta iznosi 70 mil EUR, a EPCG će obezbijediti subvenciju od 20% za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema - objasnili su iz EPCG.

Prethodni projekat Solari 3000+ i 500+, koji je označio početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina, izazvao veliko interesovanje, čemu najbolje svjedoči preko 14 hiljada potrošača koji su se prijavili za ugradnju fotonaponskih sistema na krovovima svojih objekata.

Ove sedmice je i ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, najavila da će Unija u januaru obezbijediti Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona EUR za podršku energetici.

Osnovni cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cijena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva.

Kada je riječ o vijestima iz drugih kompanija, Luka Bar je u novembru postavila rekord u brodskom pretovaru tereta, pošto je pretovarila dvomilionitu tonu.

Takođe, iz kompanije je najavljeno da su ostvarili najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina, a prema ugovorenim poslovima i najavama poslovnih partnera, očekuju da će se uspješno poslovanje nastaviti do kraja ove i tokom naredne godine.

Pored toga, iz Vlade je ove sedmice potvrđeno produženja smanjenja akciza na gorivo, koje će, kako je predviđeno, u periodu od 6. decembra do 3. januara iznositi 25%.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su dosadašnja, sedmomjesečna umanjenja akciza na goriva u interesu građana i privrede, državni budžet koštala 37 mil EUR, koliko je po tom osnovu prihodovano manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

Sedmicu je obilježila i vijest da su na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana, koja je održana u utorak, prodati državni zapisi za 15,5 mil EUR, po prosječnoj stopi od 3,67%.

Takođe, najnoviji podaci Ministarstva finansija pokazali su da je kumulativni budžetski deficit za prvih deset mjeseci ove godine iznosio 56 mil EUR ili jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i niži je od plana 129,1 mil EUR, odnosno 69,7 odsto, dominantno usljed usporene realizacije javnih nabavki.

- U odnosu na isti period prošle godine, budžetski deficit je manji 3,9 mil EUR, odnosno 6,5% - pokazali su objavljeni podaci Ministarstva finansija o izvršenju budžeta za prvih deset mjeseci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.