NavMenu

"Zlatni pasoši" doveli investitore u Kolašin - Planirana gradnja još jednog hotela, vrijednost 6,44 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 25.11.2022. 06:21
Komentari
Podeli
Budući izgled hotela (Foto: AIM Studio)Budući izgled hotela
Kako se bliži kraj godine i završetak programa ekonomskog državljanstva, čini se da interesovanje za zalatne pasoše raste. Tako je kroz ovaj program na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, uvršten još jedan hotel u Kolašinu. Riječ je o kondo hotelu R sa 4* koji će graditi kompanija Ski resort - Kolašin 1600 a čija predračunska vrijednost iznosi 6,44 mil EUR.

Kako je saopšteno, hotel će biti izgrađen u neposrednoj blizini skijaške staze, imaće 107 smještajnih jedinica, a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 36 novih radnih mjesta.

Idejno rješenje za hotel izradio je AIM Studio iz Podgorice.

Prema navodima iz biznis plana, realizacija projekta ne zahtijeva angažovanje kreditnih sredstava, odnosno biće finansirana sopstvenim sredstvima investitora. U cilju obezbjeđivanja investicije dostavljena je bankarska garancija izdata od strane Adriatic banke na iznos od milion eura.

Kompletni radovi, kako se navodi, biće završeni najkasnije do 30. novembra 2025. godine, a otvaranje hotela je planirano za kraj 2025. godine.

(Foto: AIM Studio)
Shodno biznis planu, predviđeno je da na tržištu bude ponuđeno 37%, odnosno 40 smještajnih jedinica po minimalnoj cijeni od 3.800 EUR/m2.

Kada je riječ o prihodima od prodaje smještajnih jedinica, projektovani su za period prve tri godine realizacije projekta, odnosno tokom faze izgradnje i predstavljaju razliku između prodajne cijene smještajne jedinice i iznosa investiranog u njihovu izgradnju.

- U skladu sa tim, ovi prihodu su projektovani na 776.000 EUR u prvoj, 2,44 mil EUR u drugoj, te 1,53 miliona u trećoj godini realizacije projekta - navodi se u dokumentu koji je objavljen nakon jučerašnje sjednice Vlade.

(Foto: AIM Studio)
Prema projekcijama iz biznis plana, investicija bi trebalo da se otplati u osmoj godini projekta, odnosno u petoj godini poslovanja hotela.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je nakon usvajanja predloga da se ovaj hotel uvrsti na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma kazao je da, iako se program ekonomskog državljanstva uskoro završava, još uvijek ima dosta prijava za crnogorski pasoš.

- Efekti su zaista povoljni, pa je od ovog projekta predviđeno 70 mil EUR za budžet za 2023 godinu. Mi možemo da krenemo u izgradnju auto-puta, odnosno nastavak auto-puta sopstvenim sredstvima. Efekti su dakle dobri, a da je ažurnija administracija, bili bi još bolji. U svakom slučaju, projekat kao takav će se završiti, ali ko god se prijavi sad u ovom periodu i prođe sve procedure, mislim da za njih neće biti problema - kazao je Abazović.

Podsjetimo, od ukupnog broja projekata koji su odobreni kroz program ekonomskog državljanstva, najveći broj realizuje se upravo u Kolašinu.

Fotogalerija
Kolašin 1600 Hotel R
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.