NavMenu

Zajedničko regionalno tržište može pomoći snaženju međusobne ekonomske saradnje - Raditi na jačanju konkurentnosti i smanjivanju ekonomske zavisnosti

Izvor: Mina Četvrtak, 27.10.2022. 14:43
Komentari
Podeli
(Foto: Privredna komora Crne Gore)
Neophodno je raditi na jačanju konkurentosti i smanjenju ekonomske zavisnosti, što nije jednostavan posao s obzirom da se još osjećaju posljedice koronakrize, uz brojne druge spoljne udare, ocijenila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

- Zajedničko regionalno tržište, kao cjelovita ekonomska inicijativa još može pomoći ozbiljnom snaženju naše međusobne ekonomske saradnje, što treba iskoristiti - rekla je Drakić ona otvaranju regionalne Konferencije o ekonomiji - Montenegro 2022, koju je PKCG organizovala u Budvi.

Prema njenim riječima, da bi se pripremili za veću i snažniju konkurenciju nesumnjivo treba više vremena, ali i podrške EU fondova koji su kroz perspektivu 2021-2027 i uz jasnu spremnost na saradnju usmjerenu ka EU dostupniji.

- Podsjetiću da su u periodu od 2006. godine i potpisivanja CEFTA-e učinjeni respektabilni koraci i rezultati na podsticanju ekonomske saradnje i trgovine. Takođe, postoji prostor za veliku slobodu kretanja robe, ali i značajna razlika u nivou konkurentnosti naših privreda, pa je samim tim različita i ekonomska snaga zemalja učesnica u regionalnoj trgovini. To se najbolje ilustruje razlikom u stepenu pokrivenosti uzova izvozom koji se kreće u rasponu od 16 do skoro 76% - navela je Drakić.

Iz PKCG su rekli da je jedan od najuticajnijih ekonomskih skupova u regiji, u Bečićima 11. put okupio poslenike privrede i ekonomske misli, predstavnike međunarodnih institucija, asocijacija i akademske zajednice, koji će razgovarati o budućnosti – kako i glasi tema ovogodišnje konferencije – u nastojanju da kroz dijalog dođu do odgovora važnih za poslovnu zajednicu regiona i šire, te za društvo u cjelini.

- Uvod u konferenciju napravili smo panelom posvećenom mladima. Evropska komisija je ovu godinu proglasila godinom mladih, što je bio dodatni povod da otvorimo podijum za generaciju koja stasava, kada je biznis u pitanju i kojoj pripada budućnost. Sudeći po onome što smo čuli, naš region ima značajan potencijal za ekonomski razvoj, prije svega u ljudima koji svojim razmišljanjem, brzinom učenja, djelovanja, spremnošću na prilagođavanje promjenama imaju potencijala da drže korak sa savremenim svijetom - rekla je Drakić.

Ona je kazala da im moraju dati dovoljno prostora i slobode da bi ih zadržali i na dobrobit ekonomije i društva iskoristili njihov potencijal.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je naša institucija, PKCG, koja je ušla u 95. godinu svog trajanja i kroz organizovanje ovog događaja i nizom drugih aktivnosti koje je započela sa Unijom mladih preduzetnika, potvrdila da joj je bitan glas mladih - navela je Drakić.

Ovogodišnja konferencija nosi naziv Razgovori o budućnosti, a Drakić je rekla da je namjera da okupljeni, kroz različite panele koji će se baviti pojedinačnim oblastima važnim za dostizanje održivog rasta, dođu do zaključaka koji mogu biti putokaz.

- Na neophodnost takvog pristupa učila nas je pandemija koja je u jednom momentu paralisala čitav svijet. Sa slabljenjem zdravstvene, nastale su druge krize globalnih razmjera koje su značajno poremetile odnose na tržištu, što je uzrokovalo deficite robe od vitalnog značaja, inflaciju, poskupljenja i na finansijskom tržištu, a i usporilo mnoge investicije. To je dobrano osjetio i region Zapadnog Balkana, koji se grčevito bori za svoju evropsku perspektivu, za koju je pitanje koliko je blizu ili daleko - objasnila je Drakić.

(Foto: Privredna komora Crne Gore)
Ona je rekla da je prije dva dana predstavlja komore zemalja Zapadnog Balkana na Poslovnom forumu organizovanom u okviru Berlinskog procesa, inicijativi koja je 2014. kada je uspostavljena, kao ni jedna do tada ulila optimizam, jer je tom prostoru pokazala interesovanje EU za ukupni razvoj i bolju povezanost u svakom smislu, a sa ciljem da u svakom pogledu bude spremniji za članstvo.

- Na više sastanaka koji se ovih dana dešavaju u Berlinu, kao uvod u Samit šefova vlada zakazan za 3. novembar naglašeno je da je prioritet Njemačke i drugih članica Berlinskog procesa Zapadni Balkan u Evropskoj uniji, kao i njegov ekonomski prosperite, te time i prosperitet za sve građane - kazala je Drakić.

Prema njenim rječima, region treba da ohrabri činjenica da će na Samitu biti potpisani ključni sporazumi o mobilnosti, koji predstavljaju temelj Zajedničkog regionalnog tržišta. Njima se predviđa priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, kao i slobodno kretanje sa ličnim kartama širom Zapadnog Balkana.


- Takođe je kroz razgovore o energiji naglašeno da su dekarbonizacija proizvodnje energije i put do klimatske neutralnosti veliki, ali istovremeno kriju velike mogućnosti. Trenutna energetska kriza nam imputira da se kroz povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije smanjuje zavisnost i povećava sigurnost snabdijevanja energijom - rekla je Drakić.

Ona smatra da nema dileme da ekonomije zemalja članica EU i van nje moraju pronaći formulu za dostizanje balansa između sigurnosti u snabdijevanju energijom, stabilnosti cijena energije i obaveza da se postigne klimatska neutralnost.

- Stoga industrija čiste energije i obnovljivi izvori moraju biti značajno podržani zajedničkim mehanizmima oporavka i otpornosti i moraju biti dio ekonomskog oporavka i zemalja Zapadnog Balkana koje svoju budućnost vide unutar Evropske unije. Cilj je težak, a svako odlaganje bilo bi cjenovno i ekološki neodrživo, pa iskazanu spremnost zapadnih partnera da nas podrže treba iskoristiti na pravi način, prateći odredbe Zelene agende, na što smo se i obavezali - dodala je Drakić.

Ona je rekla da je bilo dosta mehanizama koji su bili na raspolaganju, a koji nijesu iskorišćeni.

- Tu mislim na sve što je omogućavala CEFTA, baš kao i okvir Jedinstvenog regionalnog tržišta. Uprkos tome što su komore i poslovne zajednice apelovale i ukazivale da treba da uklanjamo barijere da bi privreda bolje i jednostavnije sarađivala, kreatori politika nijesu uvijek jasno čuli naš glas. Stoga je važno da pokušamo biti direktniji i istrajniji, kako bi osjetili benefite procesa koje su Evropska unija i njene ekonomski najrazvijenije članice spremne da podrže - rekla je Drakić.

Ona je navela da svi moraju ostati svjesni činjenice da smo najviše ekonomski upućeni jedni na druge, kao i da treba koristiti prednosti poput mentalitetske sličnosti i međusobnog razumijevanja zbog visokog stepena podudarnosti naših jezika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.