NavMenu

UPC od početka godine naplatila 81,27 mil EUR budžetskih prihoda

Izvor: Mina Subota, 22.01.2022. 10:46
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Cosmix)
Uprava prihoda i carina (UPC) je od početka ove godine do 20. januara naplatila 81,27 mil EUR budžetskih prihoda, što je 10,67 mil EUR ili 15,1% više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

UPC je naplatila poreskih i carinskih prihoda 9,1 mil EUR ili 12,61 odsto više u odnosu na isti period 2019, odnosno 6,46 miliona EUR ili 8,63 odsto u odnosu na isti period 2020.

- Uprkos izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje, kojima se ukidaju doprinosi za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca, dok država modelom budžetskog zdravstvenog osiguranja preuzima finansiranje cjelokupne populacije, i u tekućem mjesecu je ostvaren rezultat koji nas čini ponosnim - navodi se u saopštenju UPC.

Iz UPC su rekli da u prilog tome ističu da je po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje u 2019. godini za uporedni period naplaćeno 4,16 miliona, a u ovoj godini 2,51 milion EUR i pored činjenice da je država preuzela finansiranje zdravstvenog osiguranja iz budžeta, odnosno primijenila tkakozvani Beveridge model.

- UPC treći mjesec zaredom nastavlja sa uspješnom naplatom budžetskih prihoda, zbog čega se i ovom prilikom želim zahvaliti svim urednim poreskim obveznicima - dodaje se u saopštenju.

UPC je za prva tri mjeseca rada novog menadžmenta, odnosno od 21. oktobra prošle godine do 20. januara, na čelu sa vršiteljkom dužnosti direktorice Milenom Petričević naplatila 510,6 mil EUR.

- Time je ostvaren rast prihoda od 26,89 mil EUR ili 5,56% u odnosu na isti period rekordne 2019, odnosno 74,45 mil EUR ili 17,07% u odnosu na isti period 2020 - kazali su iz UPC.

U budućem periodu Uprava ima zadatak da postupa u skladu sa zakonskim propisima i da obezbijedi blagovremeno, tačnu i jednobraznu naplatu budžetskih prihoda.

- Menadžment Uprave će raditi u najboljem interesu i isključivo u interesu javnih prihoda dosljedno i jednobrazno primjenjujući propise i gradeći poresku administraciju sa integritetom - poručili su iz UPC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.