NavMenu

Dotok iz izvorišta Bolje sestre smanjen sedam puta - U narednim godinama upitno snabdijevanje primorja

Izvor: Vijesti Četvrtak, 15.07.2021. 08:47
Komentari
Podeli
Beogradska firma Energoprojekt Hidroinženjering nedvosmisleno utvrdila da je pad izdašnosti direktna posljedica nelegalne eksploatacije šljunka iz korita rijeke Morače, kao i radova na regulaciji te rijeke.

Izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snabdijeva primorje, smanjena je sa 2.660 litara po sekundi iz 2005. godine na 334 litra u 2020.

Ministar ekologije Ratko Mitrović je 15. juna saopštio da je beogradska firma Energoprojekt Hidroinženjering nedvosmisleno utvrdila da je pad izdašnosti direktna posljedica nelegalne eksploatacije šljunka iz korita rijeke Morače, kao i radova na regulaciji te rijeke.

Kao što je TV Vijesti zabilježila, uprkos zabrani, sa obale Morače bageri i kamioni i dalje nesmetano odnose milione kubika šljunka.

- Eksploatacija šljunka iz korita rijeke Morače je definitivno, 100 posto uticala na izvorište Bolje sestre i na lokalne podzemne vode - kazao je mještanin Grbavaca Blažo Mirotić.

Novi odbor direktora Regionalnog vodovoda je 2. jula smijenio direktora Gorana Jevrića upravo zbog ovog problema. Jevrić, inače kadar DPS-a, brani se da je riječ o političkim optužbama nove vlasti te da je preduzimao sve mjere kako bi zaštitio izvorište od nelegalnih radova na Morači.

Novi direktor Josip Đurašković za televiziju Vijesti kaže da će uraditi sve kako bi spriječio dalji pad izdašnosti.

- Bojim se da se više nikad neće vratiti ona izdašnost koja je bila prije 2010. godine ali ono što je naše da pokušamo da sačuvamo ono što imamo i da uradimo sve što je u našoj moći da saniramo štetu - kazao je Đurašković.

Hidrolog Darko Novaković, koji je radio prva istraživanja o izdašnosti izvorišta, međutim tvrdi, da zaključci koji pad dotoka vode dovode u vezu sa nelegalnim radovima na Morači, ne mogu biti pouzdani.

- Nije dokazan uticaj rijeke Morače, nije definisan bolje da kažem, nemamo ni poslije 15 godina definisan sliv izvorišta dakle nemamo prostor na kome se formira ta voda preko koga teče do samog mjesta isticaja, onda prosto, svako zaključivanje o uzrocima pada izdašnosti, možemo tretirati samo kao pretpostavku", smatra Novaković.

On smatra da pad izdašnosti treba posmatrati odvojeno od problema eksploatacije šljunka.

- To nema značajan uticaj, ne pravdajući eksploataciju šljunka i devastaciju prostora, to je sasvim druga problematika - kaže Novaković.

Ipak, novi direktor bliži je stavu stručnjaka iz Beograda a to ilustruje i ovim podatkom.

- Kad je počela eksploatacija šljunka i regulacija korita, to vrijeme pada izdašnosti se neposredno dešava tačno u tom, kada se krenulo u taj projekat.

U ministarstvima ekologije i poljoprivrede tvrde da nisu nadležni za to što se šljunak nemilice vadi iz Morače.

Iz Uprave za vode su kazali da te odgovore treba tražiti u policiji i tužilaštvu.

- Svako ko se u ovom momentu tamo nađe krši zakon a ja mislim da to uopšte nije teško ustanoviti da se vrlo lako može tome stati na kraj, samo ako ima volje - tvrdi Đurašković.

U međuvremenu barski vodovod koji se dijelom snabdijeva i sa izvorišta Bolje sestre, apelovao je na građane da racionalnije troše vodu jer bi moglo doći do restrikcija.

Iz Regionalnog vodovoda ipak poručuju da će ove sezone biti dovoljno vode za sve opštine ali da li će tako biti i narednih godina - nije izvjesno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.