NavMenu

Razmatra se izgradnja brze saobraćajnice između Dubrovnika i Crne Gore - Važan projekat i završetak Jadransko-jonske magistrale

Izvor: eKapija Srijeda, 09.06.2021. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja saobraćajne veze između Dubrovnika i granice sa Crnom Gorom bila je važna tema sastanka ministra kapitalnih investicija Crne Gore Mladena Bojanića sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture, Olegom Butkovićem. Ministri su istakli značaj dijaloga o povezivanju i koordinaciji razrade projekta buduće brze ceste.

Tokom sastanka, Bojanović i Butković govorili su o najvažnijim strateškim projektima u području saobraćajne infrastrukture, a posebno o zajedničkom interesu koji Hrvatska i Crna Gora dijele vezano za završetak saobraćajne veze na Jadransko-jonskom pravcu. U tome, kako je navedeno, postoji dugogodišnja bilateralna saradnja na nivou ministarstava i preduzeća koja se bave putnom infrastrukturom.

Ministri su razgovarali i o trenutnom stanju i epidemiološkoj situaciji u obje zemlje kao i o očekivanjima od predstojeće turističke sezone.

- Saradnja Crne Gore i Hrvatske je intenzivna i u području pomorstva gdje postoji dugogodišnja saradnja na nivou nadležnih uprava dva ministarstva. Saradnjom je obuhvaćena razmjena iskustava u prilagođavanju i usklađivanju legislative i postupaka pomorskih administracija, a ostvaruje se i kontinuirano zajedničko učešće u međunarodnim projektima vezanim za pomorstvo - soapšteno je iz Ministartsva kapitalnih investicija.

Sagovornici su se, kako je navedeno, složili da je potrebno nastaviti saradnju i u narednom periodu te uložiti dodatne napore kako bi se uredili odnosi oko ponovnog pokretanja inicijative u dijelu uzajamnog priznavanja ovlašćenja o osposobljenosti pomoraca, u skladu sa Međunarodnom konvencijom o standardima za obuku, izdavanje uvjerenja i vršenju brodske straže pomoraca (STCW konvencija).

- Takođe, značajno pitanje za koje je neophodna dalja saradnja je prevencija potencijalnog zagađenja mora od strane pomorskih objekata, posebno u kontekstu zaštite prirodnih resursa kojima obiluju obje zemlje - navodi se u saopštenju.

Bojanić je pozvao hrvatsku delegaciju u službenu posjetu Crnoj Gori u cilju potpisivanja sporazuma između dvije zemlje o saradnji po pitanju zajedničkih strateških projekata, a ministar Butković se zahvalio na pozivu te izrazio želju da uskoro posjeti Crnu Goru.

- Susret se završio odlukama o osnivanju zajedničke radne grupe koja će u narednom periodu predložiti popis strateških projekata i područja na kojima dvije zemlje mogu zajedničkim naporima ostvariti kvalitetniju saradnju i rezultate. Hrvatska strana je Crnoj Gori ponudila pomoć i podršku po pitanju iskustva povlačenja evropskih sredstava iz predpristupnih fondova u pogledu realizacije projekata iz područja saobraćaja i pomorstva - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.