NavMenu

Uskoro sanacija glavnog cjevovoda u Konavlima

Izvor: Radio Jadran Ponedjeljak, 17.05.2021. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: sarawutnirothon/shutterstock.com)
Delegacija hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije doo, u kojoj su bili direktorica Olivera Doklestić, tehnički direktor Mićo Stojanović i rukovodilac elektromašinskog sektora, Dragan Vlatković, posjetila je Konavovsko komunalno društvo na Čilipima i rukovodstvo HE Dubrovnik.

Kako je saopšteno iz ViK, sa direktorom Markom Glavićem bilo je riječi o predstojećoj sanaciji na glavnom cjevovodu kroz Konavle, na potezima gdje je došlo do popuštanja zaštitnih gabiona.

- Informisani smo da je cjevovod već ucrtan u planska dokumenta dok ucrtavanje u katastarske podloge predstavlja složeniju proceduru. Sa direktorom HE Dubrovnik Ivanom Krnićem razgovarali smo o radu hidroelektrane i savladavanju havarije, vezama našeg vodovodnog sistema sa hidro i elektro postrojenjima, kao i o prestojećem remontu agregata - kazala je direktorica ViK HN, Olivera Doklestić.

Nova hidroelektrana devastirala bi prirodnu sredinu

Planiranje hidroenergetskog potencijala Trebišnjice predviđa izgradnju još tri hidroelektrane. Bila je predviđena izgradnja hidroelektrane "Dubrovnik" II u Platu. To bi bilo od značaja i za snabdijevanje Herceg Novog jer bi mogla da se obezbijedi dodatna količina vode.

Između HE "Trebinje" 1 i HE "Dubrovnik" vodi tunel prečnika 6,0 metara kroz koji protiče količina od 90 m3/s. Od tog tunela posredstvom vodostana "Plat" vodi čelični cjevovod DN 700 mm za Herceg Novi. Kota terena, na kojoj je izgrađen vodostan, zapravo, prekidna komora je na koti terena 255,03 mnm. Od vodostana gravitacionim tokom voda stiže do prekidne komore na Debelom brijegu, pa do Filter stanice "Mojdež", gdje se prečišćava sirova voda. Ukupna dužina glavnog cjevovoda je 27 km.

Sredinom 2012. godine, 13. jula, potpisan je sporazum u Banjaluci između Hrvatske i Republike Srpske za izgradnju 170 miliona vrijedne HE "Dubrovnik" 2, instalisane snage od 200 MW. Sporazumom je bilo dogovoreno da izgradnja bude okončana 2015. godine, ali su zasmetali ekolozi Bosne i Hercegovine.

- Naime, ekolozi smatraju da bi nova hidroelektrana rezultirala isušivanjem sliva Neretve i devastacijom životne sredine neretvanske doline. Pitanje zaštite životne sredine, odnosno, očuvanje ekološke ravnoteže u prirodi je od izuzetnog značaja u XXI vijeku te će biti potrebno da opsežne studije životne sredine vezane za projekat hidroelektrane "Dubrovnik" 2 opovrgnu tvrdnje o štetnosti, da bi prošla građevinska dozvola - objašnjava Doklestić.


Prije tri godine je HE "Dubrovnik" zadesio požar, sa tragičnim posljedicama, što je rezultiralo dugim ispadom iz elektroenergetskog sistema.

Kako stiže voda od Trebišnjice do Novoga

Hercegnovski vodovodni sistem čeličnim cjevovodom DN 700 mm povezan je na složeni sistem hidroenergetskog komplesa Trebišnjice, čiji se elektroenergetski objekti nalaze u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine. Količina vode, koja se doprema za Herceg Novi je gotovo beznačajna u poređenju sa hidropotencijalom Trebišnjice i količinama vode koje protiču između hidroelektrana.

Korištenje njenog hidropotencijala započelo je u drugoj polovini XX vijeka u doba SFR Jugoslavije, kada su izgrađene četiri hidroelektrane: "Trebinje" I, "Trebinje" II, "Dubrovnik I" i reverzibilna "Čapljina". Za potrebe hidroelektrana "Trebinje" I i II napravljene su vještačke akumulaije: Bilećko i Goričko jezero.

Uz korišćenje vodne snage za proizvodnju električne energije voda se koristi i za navodnjavanje 240 km2 poljoprivrednog zemljišta. Upravo je veći zamah u kultivaciji zemljišta značajna odrednica u režimu korišćenja vode i monitoringu čišćenja hidrotehničkih tunela izmeđa hidroelektrana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.