NavMenu

Građevinski radovi završeni na gotovo svim objektima na autoputu - Ne očekuje se novo pomjeranje rokova

Izvor: Media Biro Nedjelja, 02.05.2021. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro/G. Šaban)
Na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, završeno je oko 95% radova, saopštio je zamjenik vođe tima inženjera francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop-Geodata, Jovan Ivanović.

- Građevinski radovi su uglavnom završeni na svim objektima, mostovima, tunelima i otvorenoj trasi, pogotovo na prvoj polovini dionice. Intezivno se izvode i radovi na opremanju auto-puta - rekao je Ivanović Mediabirou.

On je dodao da ne očekuje iznenađenja u pogledu daljeg prolongiranja roka završetka radova na prioritetnoj dionici.

- Ukolko samo tehnički parametri budu diktirali dinamiku i rok za završetak radova, možemo očekivati da oni budu završeni do kraja godine. Ukoliko određeni sporovi između strana u projektu budu uticali na dinamiku radova, krajni rok može imati drugačiji ishod - saopštio je Ivanović.

On je naveo da postoje određeni parametri koji mogu, ali ne moraju uticati na konačan rok.

- Vrijeme potrebno za fazu testiranja svih ugrađenih instalacija i sistema, simulacije raznih scenarija i takozvano fino podešavanje opreme i uređaja, kao i organizaciju tehničkog prijema svih radova, često bude potcijenjeno - rekao je Ivanović.

On je dodao da na priritetnoj dionici auto-puta predstoje završni radovi uglavnom na objektima na drugom dijelu trase. Radovi su intenzivni, posebno na dionicama dva i tri, koje podrazumijevaju prvih 20-ak kilometara trase.

- Na tom dijelu su vremenski uslovi bili uglavnom povoljni, pa nije bilo obustave radova ni tokom zimskih mjeseci. Na drugih 20-ak kilometara, zimski vremenski uslovi su diktirali dinamiku radova, tako da postoji određeno kašnjenje u planiranoj dinamici - saopštio je Ivanović.

S obzirom na to da predstoji period sa povoljnim vremenskim uslovima za rad, on očekuje da se radovi i na tim dionicama inteziviraju.

Ivanović je saopštio da je na realizaciji prve dionice auto-puta angažovano oko 1,1 hiljadu radnika koji privode kraju radove na prioritetnoj dionici.

- Od toga oko 400 radnika su kineski državljani, a oko 100 domaći i radnici iz regiona, koje je angažovao izvođač, China Road and Bridge Corporation (CRBC). Preostali dio se odnosi na osoblje podizvođača - rekao je Ivanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.