NavMenu

Regionalni put od Dinoše do granice sa Albanijom biće završen do kraja marta

Izvor: Dnevne novine Nedjelja, 28.02.2021. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Radovi na rekonstrukciji regionalnog puta R-27 Dinoša - Cijevna Zatrijebačka, dužine oko 17,3 kilometara, biće završeni do kraja marta ove godine, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za saobraćaj.

Iz Uprave za saobraćaj objašnjavaju da je ugovoreni rok produžen zbog obustave radova na pojedinim dionicama od strane vlasnika zemljišta koje se ekspropriše, kašnjenja u realizaciji aktivnosti na izmještanju instalacija NN mreže od strane nadležne institucije, potrebe za izvođenjem nepredviđenih radova na izmještanju javne rasvjete i izmještanju i rekonstrukciji instalacija vodovoda u dužini od oko 3,5 kilometra, za koje se Opština Tuzi proglasila nenadležnom.

Takođe, na radove su uticali i pandemija Covid-19, prvenstveno na nabavku i transport građevinskog i instalacionog materijala, kao i na mogućnost i obim angažovanja radne snage i mehanizacije, u cilju poštovanja mjera i preporuka za zaštitu od pandemije.

Osim toga, i vremenski uslovi su znatno uticali na radove u prethodnom periodu, koje su karakterisali duži periodi sa znatnom količinom padavina.

Do sada je izvedeno 16,5 kilometara donjeg nosećeg sloja asfalta, a radove na ovoj dionici izvodi podgorička kompanija Tehnoput.

- U toku su radovi na iskopima stijenske mase na zasjeku visine oko 60 metara, na potezu dužine oko 250 metara, ugradnji zaštitnih mreža na kosinama izvedenih usjeka i zasjeka, ugradnji tamponskog sloja na dijelu trase dužine oko 500 metara za potrebe ugradnje betonskih rigola i donjeg nosećeg sloja asfalta, kao i radovi na uređenju bankina i bermi - kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za saobraćaj.

U narednom periodu će se, kako kažu, izvoditi radovi na prethodno navedenim pozicijama, kao i radovi na ugradnji habajućeg sloja asfalta, odbojne ograde, finalnog uređenja gradilišta, kao i radovi na izradi saobraćajne signalizacije.

Projekat izgradnje puta Dinoša - Cijevna Zatrijebačka je planiran kapitalnim budžetom za 2019. godinu, a Vlada je opredijelila oko 9 mil EUR. Završetkom ovog putnog pravca, udaljenost od Podgorice do Gusinja biće oko 75 kilometara.

U prvom kvartalu 2019. godine Vlada je dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova na putu Dinoša - Cijevna Zatrijebačka. Ova dionica puta se završava kod novoizgrađenog graničnog prelaza Cijevna Zatrijebačka - Grabom na granici sa Albanijom, koji je završen, ali još nije funkcionalan.

Dionica je dio regionalnog puta od Podgorice do Gusinja koji najvećim dijelom prolazi kroz Albaniju. Dio puta koji ide kroz Albaniju je završen, a ideja o povezivanju Gusinja i Podgorice preko Albanije stara je decenijama i od velikog je značaja za ovaj dio sjevera Crne Gore, ali i bolje povezanosti sa Albanijom.

Od glavnog grada do Gusinja, putnim pravcem kroz kanjon Morače, putovanje traje nešto duže od tri sata. Toliko je potrebno trenutno da bi se prešla udaljenost od oko 200 kilometara.

Dvije trećine puta od Gusinja do Podgorice prolaze kroz albansku teritoriju, a tamošnja vlada ga je izgradila uz pomoć partnera iz EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.