NavMenu

Završeno uređenje pješačke staze uz magistralni put do vidikovca Solila - Obilježene i granice ovog rezervata prirode na moru

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.02.2021. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: Mina FC/Unsplash)
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore završilo je radove na adaptaciji i uređenju pješačke staze u dužini od 75 metara i prostora oko vidikovca Solila u Opštini Tivat. Riječ je o adpataciji staze uz javni magistralni put i zaštićenu zonu - Posebni rezervat prirode Tivatska solila, a koja služi pješacima za komunikaciju između centra za posjetioce i vidikovca.

- Staza je popločana behaton kockama u kombinaciji sive boje i terakote. Na parkiralištu za autobuse kod vidikovca postavljena je zaštitna ograda, posebno vodeći računa o bezbjednosti posjetilaca i velikog broja školaraca koji dolaze u obilazak rezervata. Ovim poslom predviđeno je i hortikulturno uređenje staze - saopšteno je iz Morskog dobra.

Vrijednost ulaganja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom iznosi 19.662,50 EUR, a u 2021. godini palniran je nastavak adaptacije staze uz granicu rezervata Tivatska solila odmah po rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na jednom dijelu planirane dionice.

Postavljene bove

Morsko dobro izvršilo je i postavljanje crveno-bijelih bova u cilju obilježavanja granice Posebnog rezervata prirode Tivatska solila na moru, a koja nije jasno prepoznatljiva na terenu jer je glavni morski nasip nekadašnje solane, koji predstavlja granicu rezervata, danas ispod nivoa mora.

Takođe, kako je područje Tivatskih solila Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrđeno kao ribolovni zabran, odnosno zaštićeno ribolovno područje u kojem je, u skladu sa Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi zabranjena svaka vrsta ribolova, izvršeno je i postavljanje tabli sa natpisom "RIBOLOVNI ZABRAN" radi obavještavanja svih koji uplovljavaju barkama i vrše ribolov unutar granica Posebnog rezervata prirode "Tivatska solila". U cilju potpune zaštite ribolovnih zabrana na lokacijama Široka rijeka i Solila, republička ribarska inspekcija i drugi nadležni organi vrše redovnu kontrolu ovog područja.

- Podsjećamo, Solila su 2008. godine proglašena Posebnim rezervatom prirode a u skladu sa čanom 23 Zakona o zaštiti prirode "posebni rezervat prirode je područje kopna i mora od naročitog značaja zbog jedinstvenosti, rijetkosti ili reprezentativnosti prirodnih vrijednosti, a koje obuhvata stanište ugrožene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva, u kojem čovjek živi usklađeno sa prirodom i koje se štiti radi očuvanja prirodnih uslova i vrijednosti. U posebnom rezervatu prirode zabranjeno je vršiti radnje i aktivnosti i obavljati djelatnosti koje mogu narušiti svojstva zbog kojih je proglašen zaštićenim područjem, a mogu se vršiti posjete radi praćenja stanja prirode, obrazovanja i turizma na osnovu odobrenja upravljača pod uslovom da se ne uznemiravaju populacije divljih vrsta životinja i ne narušavaju staništa divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva" - navode iz ovog preduzeća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.