NavMenu

Regionalni vodovod radi na projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre - U toku izrada idejnog rješenja za izgradnju hidrotehničke infrastrukture za naselja u Baru i Ulcinju

Izvor: Mina Četvrtak, 31.12.2020. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: think4photop/shutterstock.com)
Regionalni vodovod je ovu godinu obilježio kontinuiranim vodosnabdijevanjem i realizacijom razvojne vizije uz podršku Vlade i povoljnog kreditnog aranžmana Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 24 mil EUR, saopšteno je iz preduzeća.

- Razvojni projekti se realizuju, bez obzira na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, uz podršku Vlade i EBRD - navodi se u saoštenju preduzeća, koje u ovoj godini obilježava deset godina od početka rada sistema i 45 godina institucionalnog postojanja.

Iz Regionalnog vodovoda su rekli da je u toku izrada idejnog rješenja za izgradnju hidrotehničke infrastrukture na prostoru naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar, kao i prostoru naselja Kruče u opštini Ulcinj.

- U vezi sa tim su u ponedjeljak u Ulcinju, predsjednici opština Ulcinj i Bar, Ljoro Nrekić i Dušan Raičević, sa Regionalnim vodovodom i EBRD kao partnerima na projektu, potpisali i uputili Vladi Sporazum o zajedničkom ustupanju izgradnje i obavljanja komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za potrebe korisnika naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u Baru i naselja Kruče u Ulcinju - navodi se u saopštenju.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali partneri na realizaciji projekta, predsjednik Odbora direktora Budimir Šaranović i izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

- Osim realizacije infrastrukturnih projekata, uz izgradnju bulevara i novog cjevovoda dužine oko 15 kilometara od Jaza do Tivta sa Upravom za saobraćaj, Regionalni vodovod prirotetno radi na projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre u cilju održivog upravljanja ne samo izvorištem, već i mnogim izazovima koji su svake godine sve više prisutni, kako zbog globalnih klimtskih promjena, tako, na žalost i zbog antrpogenog faktora - kazali su iz Regionalnog vodovoda.

Tim povodom je Regionalni vodovod angažovao najznačajnije institucije u Crnoj Gori i regionu na analizi hidrogeoloških uslova i prikupljenih podataka i mjerenja izdašnosti izvorišta Bolje Sestre.

Jevrić je kazao da će se izradom tih studija koje rade renomirani međunarodni eksperti stvoriti zavidna naučna osnova, koja će dati smjernice za dalje postupanje svih nadležnih institucija kada je u pitanju zaštita izvorišta Bolje Sestre, koje je UNESCO uvrstio na listu 150 najznačajnijih izvorišta karsta na svijetu.

- U profesionalnom smislu, u Regionalnom vodovodu smo posebno zadovoljni što smo kroz zahtjevne međunarodne tenderske procedure EBRD, osim stranih eksperata iz zemalja EU, dobili i najznačajnije regionalne saradnike na ovim istraživačkim projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre, iz reda najeminentnijih stručnjaka hidrogeologije karsta - naveo je Jevrić.

Nakon uspješno sprovedene tenderske procedure po pravilima EBRD, zaključen je ugovor za izradu plana upravljanja vodnim resursima za potrebe Regionalnog vodovoda sa konzorcijumom Energoprojekt hidroinženjering - Inspirium iz Beograda, za iznos od 160,6 hiljada EUR, sa rokom implementacije od četiri mjeseca.

Tehnički direktor Energoprojekt hidroinženjeringa, Žarko Mrkić, kazao je da mu je zadovoljstvo i čast što je Energoprojekt dobio šansu nakon tenderske procedure da sarađuje sa Regionalnim vodovodom.

- Projekat zaštite izvorišta Bolje Sestre je ambiciozan, kako iz ugla istražnih radnji i tehničkih pretpostavki, tako i vremena realizacije, ali daćemo sve od sebe da u roku završimo i iza sebe ostavimo kvalitetan projekat u cilju istinitih podataka o izvorištu Bolje Sestre - naveo je Mrkić.

U okviru te studije, koja se finansira iz fonda Češke pri EBRD, istražiće se uticaj klimatskih i drugih uticaja na izvorište Bolje Sestre, dugoročne potrebe za vodom crnogorskog primorja, te načini zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre.

Regionalni vodovod je tokom ove godine isporučio 7,78 miliona kubika vode, što je devet odsto više u odnosu na ugovorene minimalne količine.

- Kriza izazvana pandemijom uticala je na pad prihoda po osnovu posebne naknade na izgradnju za 31,86%, ali i prihoda od prodaje vode kao posljedica značajnog smanjenja potrošnje zbog praktično nepostojeće turističke sezone 14,85% u odnosu na prošlu godinu - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.