NavMenu

Za most na Đurđevića Tari 7,1 mil EUR - Potpisan ugovor o donaciji između CG i Kine, slijedi izrada glavnog projekta

Izvor: eKapija Srijeda, 02.12.2020. 08:12
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u Crnoj Gori uz podršku Kine potpisan je u utorak u Podgorici. U ime Vlade Crne ugovor su potpisali su ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, i direktor Uprave za saobraćaj, Savo Parača, dok je u ime Vlade NR Kine, odnosno Agencije za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine NR Kine Ugovor potpisao Bao Shunqing, prvi savjetnik za ekonomiju i trgovinu u Ambasadi NR Kine u Crnoj Gori.

Veliki betonsko-lučni most, koji je građen u periodu od 1938. do 1940. godine, projektovao je Mijat S. Trojanović. Prema izboru portala Bright side most na Đurđevića Tari se našao među 20 najljepših na svijetu, dok ga je britanski magazin Times uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.

- Od 2017. godine između predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade NR Kine potpisano je više okvirnih sporazuma u vezi sa realizacijom ovog projekta, dok danas potpisani Ugovor o donaciji sredstava, predstavlja akt koji je osnova za početak konkretnih aktivnosti na terenu, na način koji treba da osigura bezbjednost, potpunost, dugotrajnost i funkcionalnost objekta, u okviru postojećih gabarita, ne narušavajući priznate kulturološke vrijednosti mosta, kao jednog od simbola prepoznavanja Crne Gore - saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Razlike između pravnih sistema dvije zemlje, uz dodatan izazov u vidu globalno izraženih posljedica pandemije Covid-19 koja je i potekla iz zemlje donatora, bili su razlog za dugi pregovarački proces koji je uspješno okončan zahvaljući koordinaciji kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Crne Gore i angažmanu Ambasade Crne Gore u NR Kini.

- Vrijednost donacije po danas zaključenom Ugovoru je 55 miliona kineskih juana, čija protiv vrijednost je oko 7,1 mil EUR, i ovaj budžet je namijenjen za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje konkretnih radova rekonstrukcije na predmetnom objektu, dok određene obaveze i crnogorska strana preuzima na sebe (izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, priprema prolaza za saobraćaj i postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, eksproprijacija, prikupljanje relevantnih podataka, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, te pomoć kineskoj strani za koju se može ukazati potreba tokom implementacije) - Stoji u saopštenju.

Izrada glavnog projekta bi trebala da traje oko 6 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, dok će se datum početka i period izgradnje utvrditi u dopunskoj dokumentaciji koju će strane potpisati nakon odabira glavnog izvođača.

Ugovorom je i definisano da se projekat mora realizovati u skladu sa domaćim primjenjivim propisima, procedurama i standardima, i na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije.

- Most na Đurđevića Tari je važan saobraćajni, istorijski i turistički objekat u Crnoj Gori. Kao prototip i mjesto snimanja filma Most, veoma je poznat u Kini i postaje atrakcija za kineske turiste koji dođu u Crnu Goru. Drago mi je vidjeti što je ugovor danas potpisan, i zahvaljujem radnim timovima obje strane na njihovom naporu. Vjerujem da će rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari pomoći Crnoj Gori u ubrzavanju integracije u evropskoj ekonomiji, unapređenju turističke privrede na sjeveru i ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju - rekao je ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin povodom potpisivanja ugovora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.