NavMenu

Isplaćeno još 467.000 EUR bespovratne podrške za biljnu proizvodnju

Izvor: Mina Nedjelja, 23.08.2020. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je za 1,39 hiljada proizvođača subvencije vrijedne 466,92 hiljade EUR, za površine pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem.

Subvencije su isplaćene u skladu sa ovogodišnji Agrobudžetom i mjerom koja se odnosi na direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji.

- Ovom podrškom isplaćen je preostali dio pripadajućih subvencija proizvođačima kojima je, krajem aprila, isplaćeno 80% subvencija po hektaru obradive površine, u okviru Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, i puni iznos subvencija proizvođačima koji su proizvodnju prvi put prijavili ove godine - navodi se u saopštenju.

Avansna isplata 80% subvencija po hektaru obradive površine realizovana je u okviru Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada donijela 24. aprila, kao odgovor na pandemiju COVID-19.

- Tom prilikom podrška od 723,36 hiljada EUR isplaćena je za 1,42 hiljade korisnika u 21 opštini. Obračun je obavljen na osnovu površina pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem, koje su subvencionisane prošle godine, a na osnovu kriterijuma i iznosa podrške predviđenih ovogodišnjim Agrobudžetom - objasnili su iz Ministarstva.

Za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji, kroz ovogodišnji Agrobudžet, obezbijeđeno je 16 odsto više sredstva u odnosu na prošlu godinu, a iznos subvencija povećan sa 180 EUR na 200 EUR po hektaru obradive površine, odnosno na 210 EUR za mlade farmere.

- Nakon administrativne obrade pristiglih zahtjeva i sprovedene kontrole na terenu, uzimajući u obzir prethodno isplaćenu avansnu podršku, utvrđeno je da je 1,39 hiljada poljoprivrednih proizvođača ostvarilo pravo na podršku vrijednu 466,92 hiljade EUR - precizirali su iz Ministarstva.

Riječ je o proizvođačima koje je sledovao ostatak podrške u iznosu do 20% i onima koji su u ovoj godini prvi put prijavili proizvodnju i ostvarili pravo na puni iznos podrške.

Ukupno u ovoj godini za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji, za površine pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem, podržano je 1,83 hiljade korisnika, od čega je 402 novoprijavljenih.

- Po tom osnovu ukupno je isplaćeno 1,19 miliona EUR podrške. Najveći broj korisnika podrške je iz sjevernog regiona, njih 1,04 hiljade, potom iz centralnog 691, dok je iz primorskog 93 - rekli su iz Ministarstva.

U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je rast broja korisnika podrške za 28,3%i obradivih površina u sistemu subvencija za 22,04%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.