NavMenu

EK izdvaja dodatnih 122 mil EUR za istraživanje koronavirusa

Izvor: eKapija Subota, 23.05.2020. 07:28
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
U okviru EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020, Evropska komisija izdvojila je dodatnih 122 mil EUR za istraživanja koronavirusa.

Novi poziv za iskazivanje interesa za istraživanje Kovida-19 doprinosi obećanju EK, da će iznos od 1,4 mlrd EUR biti upućen inicijativi Globalni odgovor na koronavirus, koju je pokrenula predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, 4. maja 2020. godine.

- Novi poziv za iskazivanje interesa najnovija je u nizu mjera u području istraživanja i inovacija koje finansira EU u borbi protiv koronavirusa. Njime se dopunjuju ranije mjere za razvoj dijagnostike, liječenja, vakcina i spremnosti za epidemije, jačanjem kapaciteta za proizvodnju i primjenu lako dostupnih rješenja kako bi se brzo odgovorilo na hitne potrebe - saopšteno je na sajtu Ministarstva nauke.

Marija Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, istakla je:

- Protiv ove pandemije borimo se svim sredstvima kojima raspolažemo: testiranjem, različitim metodama liječenja i prevencijom. Međutim, ako u toj borbi želimo da pobijedimo, moramo razumjeti kako pandemija utiče na naše društvo i kako najbolje i najbrže usmjeriti intervencije. Moramo istražiti tehnološka rješenja za bržu proizvodnju medicinske opreme i snabdijevanja, praćenje i sprečavanje širenja bolesti i bolju brigu o pacijentima.

Projekti koji će se finansirati u okviru ovog poziva trebalo bi da uključe prenamjenu proizvodnih kapaciteta za brzu proizvodnju ključne medicinske opreme i potrepština potrebnih za za testiranje, liječenje i prevenciju kao i razvoj medicinskih tehnologija i digitalnih alata za poboljšanje otkrivanja, nadzora i njege pacijenata. Novo istraživanje će se zasnivati na velikim grupama pacijenata širom Evrope, a boljim razumijevanjem bihevioralnih i socioekonomskih posljedica pandemije mogle bi se poboljšati strategije liječenja i prevencije.

Poziv obuvata pet oblasti sa sljedećim okvirnim budžetima:

1. Prenamjena proizvodnih kapaciteta za ključne medicinske potrepštine i opremu (23 mil EUR)

2. Medicinske tehnologije, digitalni alati i analitika na osnovu vještačke inteligencije za poboljšanje nadzora i njege na visokim nivoima tehnološke spremnosti (56 mil EUR)


3. Bihevioralni, socijalni i ekonomski uticaji odgovora na pandemiju (20 mil EUR)

4. Panevropska grupa oboljelih od COVID-19 (20 mil EUR)

5. Saradnja postojećih EU i međunarodnih grupa od značaja za COVID-19 (3 mil EUR).

Rok za podnošenje prijava je 11. jun 2020. godine, na maksimalno 45 strana.

- Prednost će se dati prijedlozima za brzo ostvarivanje rezultata, jer su Evropi i svijetu hitno potrebna inovativna rješenja za suzbijanje i ublažavanje pandemije kao i za bolju njegu o pacijentima, preživjelima, ranjivim grupama, zdravstvenim radnicima i njihovim zajednicama. Evropska komisija nastoji omogućiti što hitnije pokretanje istraživanja, kroz kraće vremenske rokove za pripremu iskaza interesa, i za njihovu evaluaciju - navodi se u saopštenju.

Nova rješenja moraju biti dostupna i pristupačna svima, u skladu s principima globalnog odgovora na koronavirus. Stoga će Komisija u ugovorima o grantu iz ovog poziva uključiti klauzule o brzoj razmjeni podataka kako bi obezbijedila da se rezultati mogu odmah primijeniti u praksi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.