NavMenu

Napravljena prva eko sim kartica od plastike iz starih frižidera

Izvor: eKapija Srijeda, 14.04.2021. 12:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PublicDomainPictures from Pixabay)Ilustracija
Multinacionalna kompanija koja razvija električne sisteme Thales je u saradnji sa kompanijom Veolia napravila prvu eko sim karticu. Prve narudžbine kartica napravljenih od plastike reciklirane iz starih frižidera, već se isporučuju mobilnim operaterima.

Upotreba recikliranih materijala u procesu proizvodnje će eliminisati potrebu za skoro 5.000 tona nove plastike godišnje i smanjiti emisije CO2 za 15.000 tona. Iako kartica teži jedva 4 grama, prethodne godine širom svijeta proizvedeno je 4,5 milijardi sim kartica što je jednako količini od 20.000 tona plastike ili dvije Ajfelove kule, ističu u ove dvije kompanije.

Sve je počelo sugestijom koju je tim istraživača iz Thalesa uputio kompaniji Veolia, svjetskom lideru u upravljanju resursima, da svake godine sim kartice koriste skoro 20.000 tona PVC i drugih polimera i da postoji prostor da se pronađe zeleniji način proizvodnje. Nakon tri godine zajedničkog rada, Thales je lansirao prvu sim karticu napravljenu od plastike koja je 100% reciklirana od polistirena iz starih frižidera. Na kraju životnog vijeka, plastika iz kartica se može ponovo reciklirati.

- Ovaj inovativni projekat sa kompanijom Veolia će podržati naše mušterije iz oblasti telekomunikacija u ekološkoj tranziciji, transformisanjem otpada u ekološki odgovorne SIM kartice - kažu u kompaniji Thales.

M. D.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.