NavMenu

Kako razviti biznis do faze za investiranje

Izvor: eKapija Petak, 08.10.2021. 09:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Prilikom pokretanja sopstvenog bizisa budući preduzetnici moraju najprije razmisliti da li su spremni na saradnju sa investitorima. Takođe, važno je da ne razmišljaju samo o novcu, već i o tome kako investitori mogu unaprijediti njihovu kompaniju, poručio je Pete King na seminaru "Kako razviti biznis do faze za investiranje", koji je Privredna komora Crne Gore (PKCG) organizovala u saradnju sa Unijom mladih preduzetnika.

King je tokom svog izlaganja kazao da je tokom prvog zaključavanja zbog Covid-a, odlučio da želi da započne svoj biznis koji će biti fokusiran na predio koji ga je uvijek inspirisao i koji mu izuzetno znači, a to je Balkan.

- Smatram da sve zemlje bivše Jugoslavije imaju izuzetne mogućnosti za ulaganja, prvenstveno zbog svog prirodnog bogatstva - kazao je on.

Govoreći o startapovima, istakao je da je, iako postoji veliki medijski fokus na indijske i američke startapove, Evropa u prvih 6 mjeseci ove godine prikupila čak 49 mlrd EUR za ulaganja, što je skoro tri puta više nego u istom periodu 2020. godine.

- Vodeće zemlje u kojima su kompanije prikupile najviše sredstava od investitora jesu Velika Britanija, Njemačka, Švedska, Francuska i Holandija - kazao je on i istakao da je u 2021. godini Evropa iznjedrila čak 72 nove startap kompanije sa pojedinačnom vrijednošću od oko milijardu eura, ostavljajući iza sebe Kinu i SAD.

Prema njegovim riječima, za to je prije svega zaslužno razvijanje svijesti o važnosti ulaganja u startap kompanije, kako od strane javne uprave tako i privatnih organizacija.

Kada je u pitanju privlačenje investitora, on kao važnu stvar navodi posjedovanje izvještaja o poslovanju i finansijama naših kompanija, što će nam dati kredibilitet kada budemo tražili sredstva za ulaganje.

- Menadžerski tim je takođe izuzetno važan, i on mora biti stručan, a neophodno je i imati jasnu stratešku viziju i poslovni plan - rekao je King.

- Brojevi su ono što svi investitori žele da čuju. Oni moraju znati kakvo je vaše trenutno stanje, kao i planirane prihode za narednih nekoliko godina. To im omogućava da realnije sagledaju sliku, i prilagode se tome - dodao je.

Posebno se osvrnuo i na zaštitu intelektualne svojine, ističući da je apolutno neophodno svoje ideje zaštititi, te da je u tu svrhu važno dobiti punu pravnu podršku.

Kako on navodi, prilikom traženja investitora, novac ne bi trebalo da bude jedina motivacija, već bi za investiranje trebalo privući takozvane "pametne" pare, odnosno naći investitora koji će uz novac da donese znanje i korisne konekcije.

- Benefiti koje vam investitori mogu donijeti su brojni. Prije svega, mogu vam omogućiti ekspertsko znanje iz oblasti započinjanja biznisa iz vaše ili slične oblasti. Takođe, imate mogućnost za pristup njihovim resursima koji pored finansijskih mogu biti i pristupi uslugama, poslovnim asocijacijama i klijentima koji vam inače ne bi bili dostupni - istakao je King.

Svim učesnicima seminara koji planiraju da započnu sopstveni biznis, kazao je da prije svega moraju dobro razmisliti da li su spremni na saradnju sa investitorima, jer će u tom slučaju morati zajednički donositi sve odluke, te da se moraju zapitati da li su spremni da se odreknu vlasništva jednog dijela svoje kompanije.

- Važno je da mladi preduzetnici ne razmišljaju samo o novcu, već i o tome kako investitori mogu unaprijediti njihovu kompaniju, kao i da li postoji mogućnost ostvarivanja vizije poslovanja bez dodatnih ulaganja - kazao je on.

Na kraju, King zaključuje da je za svako uspješno poslovanje neophodan dobar marketing, strategija, stručni ljudi, te mogućnost transformacije.

Kako je saopšteno iz PKCG, Pete King je izvršni direktor organizacije Balkan Xchange, koji ima dugogodišnje iskustvo u multinacionalnim kompanijama i radu sa investitorskim fondovima i investitorima, a konsultuje i mlade preduzetnike za razvoj poslovnih aktivnosti. Iza njega stoji bogato znanje iz oblasti razvijanja biznisa, a učesnicima seminara predstavio je osnovne alate za dovođenje poslovanja u fazu koja je poželjna investitorima.

Tokom svoje karijere, King je stekao relevantno znanje i veze na više geografskih područja, posebno EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika), koristeći svoj set vještina upravljanja operacijama u zemlji, spajanjem i preuzimanjima, upravljanjem kupcima i zainteresovanim stranama, te izgradnjom efikasnih timova, uvođenjem i sprovođenjem novih strategija. On je, iako rođen u Velikoj Britaniji, veći dio svoje karijere proveo radeći sa kompanijama širom regiona i takođe živjeći na Balkanu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.