NavMenu

Pet biznis lekcija koje smo naučili tokom pandemije

Izvor: Investitor.me Ponedjeljak, 14.06.2021. 15:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Pandemija koronavirusa je umnogome uticala na naše životne, ali i poslovne navike i svjetonazore i mnogi od nas se već ponašaju drugačije nego što je to bio slučaj prije godinu i po.

Kada je u pitanju biznis, Naša mreža nam donosi pet lekcija za koje vjeruje da bi trebalo da usvojite u daljem poslovanju.

1. Dugoročno planiranje je neophodno

Biznisi koji imaju jasno definisane poslovne ciljeve lakše su se prilagođavali situaciji, jer su znali za koje rezultate treba da se bore i kako da svoje postupke usklade sa unaprijed definisanom biznis strategijom. Ukratko, bili su spremniji na promjene, jer su odredili elemente svog plana koje žele da očuvaju čak i u ekstremnim okolnostima, a za one koji su promjenjivi, postojale su osmišljene alternative.

2. Prilagodljivost je ključna vrlina

Biznisi koji su pronašli način da se brzo adaptiraju na novonastalu situaciju, imali su veće šanse za uspjeh i ostvarivanje profita. Ovo su biznisi koji su bili spremni da odmah reaguju i prate trendove kako bi obezbijedili bolje rezultate. Razvijanje "prilagodljivosti" kao centralne vrijednosti pomoći će vam da opstanete i u situacijama koje su izazovne i iscrpljujuće, a povremeno i da iz njih izađete kao pobjednik.

3. Praćenje globalnih trendova je nužno

Ne možete da donosite ispravne odluke, zasnovane na informisanosti, ukoliko posmatrate samo svoje neposredno okruženje. Kako bi i kratkoročno i dugoročno planiranje bilo moguće, neophodno je da posmatrate širi kontekst i donosite zaključke o potencijalnim preprekama na koje ćete naići, ali i o šansama koje možete da iskoristite. Angažovanje konsultanta vam takođe može pomoći da se fokusirate na bitne trendove i integrišete ih u svoje poslovanje.

4. Fokusiranje na digitalne kanale

Digitalni kanali su postali ključni za komunikaciju i prodaju tokom globalne pandemije. Biznisi koji su brzo uspjeli da svoje aktivnosti preusmjere na online kanale, dobili su priliku da se bolje povežu sa zajednicom koja je tokom prethodnih mjeseci bila aktivnija nego ikada na ovim platformama.

5. Podsticanje otvorene komunikacije sa zaposlenima

Ovo je stavka čiju smo važnost naglašavali tokom cijele pandemije. Promjene u radnom procesu i izmještanje iz poznatog radnog okruženja, dovele su do toga da se zaposleni, koji su pod stresom zbog zdravstvene i društvene krize, suoče i sa novinama na poslu koje su uticale na stvaranje dodatne tenzije. Otvorena komunikacija sa zaposlenima može pomoći da se oni osjete sigurnije, da izraze svoje mišljenje i bojazni, kao i da pruže konstruktivne savjete za unapređenje poslovnog procesa. Stvaranje bezbjednog okruženja u vremenu krize, rezultiraće pojačanom lojalnošću i posvećenošću zaposlenih koji umiju da prepoznaju kvalitetnog i organizovanog poslodavca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.