NavMenu

Deset najpoželjnijih zanimanja za generaciju Y

Izvor: manager.ba Petak, 26.03.2021. 15:09
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)
Magazin Career Cast objavio je spisak najtraženijih zanimanja pripadnika generacije Y.

Deset najpoželjnijih zanimanja usmjerena su prema prirodnim i društvenim znanostima, dok se nijedno zanimanje iz humanističkih znanosti ne nalazi na ovoj listi.

Ovo su najpopularnija zanimanja za milenijumsku generaciju (generacija Y - rođeni između 1985. i 2000.)

1. Stručnjak za oglašavanje

Izvještaj objavljen na web stranici AdWeek.com pokazuje da je u posljednjih pet godina stopa zaposlenja pripadnika generacije Y u industriji oglašavanja porasla za 8%. Zanimljiv je i podatak da čak 44% cijele oglašivačke industrije čine upravo pripadnici generacije rođene između 1985.-2000. godine. Zbog uvida iz prve ruke u generacijske trendove oni su tražena starosna grupa u ovoj industriji.

2. Građevinski inženjer

Sve veći naglasak na infrastrukturne projekte u sljedećim godinama čini ovu profesiju jednom od najobećavajućih profesija budućnosti.

3. Analitičar IT sistema


Od tehnoloških znanja koja karakterišu generaciju Y, posebnu korist mogu imati kompanije čiji se posao zasniva na provođenju analize IT sistema.

4. Analitičar podataka

Analitičar podataka je zanimanje koje je još uvijek u povoju, međutim vrijednost stručnjaka na tom području vidljiva je u vrlo visokim plaćama. S obzirom na to da je analiza podataka relativno mlada grana, ovo je ujedno i opcija za razvoj mladih profesionalaca.

5. Finansijski savjetnik

Zbog velike potražnje na tržištu rada, kao i zbog dinamičnosti posla, posao financijskog savjetnika vrlo je privlačan mladim generacijama. Financijski savjetnik zanimanje je koje pruža znatne mogućnosti profesionalnog napredovanja, što je od izuzetne važnosti pripadnicima generacije Y.

6. Analitičar tržišta

Istraživači i analitičari tržišta prikupljaju podatke o tržištu i potrošačima te pomažu u korištenju tih podataka u poslovnoj praksi i politici poduzeća. Poznavanje tržišta, potrošnje i potrošača temelj je svake tržišno-poduzetničke djelatnosti. Potražnja za ovim poslom u posljednje vrijeme sve više raste, a visok udio mladih u ovom zanimanju pokazuje da ovo zanimanje ima perspektivnu budućnost.


7. Fizioterapeuti


Potražnja za novim fizioterapeutima u posljednje vrijeme sve više raste zbog visokog udjela baby boomera (osoba rođenih izmedu 1946. i 1964. godine) koji zbog svoje dobi sve više zahtijevaju fizioterapeutske usluge.

8. Stručnjak za društvene mreže


Generacija Y odlično vlada društvenim mrežama i upravo zbog toga kompanije imaju tendenciju zapošljavanja mladih kako bi povećali interaktivnost sa svojim klijentima ili potrošačima kroz kanale društvenih medija.

9. Programski inženjer

Programski inženjeri danas su jedan od najdeficitarnija kadrova i upravo zbog toga traženi su na tržištu rada, a njihove plaće često su značajno više od prosjeka.

10. Statističar


U velikom broju industrija mogućnosti za statističare sve više rastu. Vještine mladih statističara tražene su na tržištu rada pa je samim time ovo jedno od najboljih područja za generaciju rođenu između 1985.-2000. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.